joi, 21 octombrie 2010

ZECE SFATURI PENTRU O DIGESTIE MAI BUNA

1.In fiecare dimineata, inainte de micul dejun, beti sucul a 1-2 lamii stoarse in 250-500 ml apa plata. Aceast suc baut zilnic va va ajuta sa va curatati stomacul de toxine si va reduce aciditatea in exces.
2.O alta bautura pe care este bine sa o consumati zilnic, dimineata, sau oricind inainte de masa si care va completa efectele primei bauturi se va face astfel: se amesteca 1-2 lingurite de otet de mere cu 250-500 ml suc de mere (este indicat sa fie proaspat stors). Aceasta bautura va echilibra aciditatea sucului gastric.
3.Evitati bauturile reci in timp ce mincati. Mincarea este digerata mai eficient daca se consuma la temperatura corpului, de aceea bauturile reci pot incetini procesul de digestie. Daca simtiti nevoia sa beti ceva in timp ce mincati, incercati cu un ceai de plante, cald. Cafeaua si alcoolul pot mari aciditatea sucurilor gastrice asa ca mai bine le evitati.
4. Ati auzit de Bitterul Suedez? Acesta se poate gasi in magazinele specializate din tara. Luati putin din acest bitter dimineata cu 20-30 de minute inaintea mesei pentru a spori functiile digestive si a permite eliberarea enzimelor necesare acestui proces.
5.Tehnicile de automasaj si exercitiile fizice trebuie sa faca parte din programul dumneavoastra zilnic, deoarece contribuie in mare masura la o buna digestie. Exercitiul ficatului va reusi sa tonifice si sa curete acest organ si sa permita aerisirea lui si buna digestie. Aduceti calciiul sting in partea dreapta a corpului, sub coaste, deasupra soldului. Presind ferm, miscati mina incet de-a lungul corpului spre mijlocul abdomenului pina deasupra buricului. Repetati miscarea de 10-15 ori.
Exercitiul stomacului este similar cu cel al ficatului, dar se aplica pentru celalta parte a corpului. Acest exercitiu va avea efecte benefice atit asupra stomacului, splinei si pancreasului, cit si asupra intregii digestii. Puneti calciiul sting in spatiul creat intre coaste si sold cu degetele indreptate spre corp. Miscati mina incet dar ferm de-a lungul corpului, spre centru, pina ajunge deasupra buricului. Se repeta miscarea, de asemenea, de 10-15 ori.
6.Postind perioade scurte veti permite sistemului digestiv sa faca o binemeritata pauza. In orice caz, prima perioada de post ar trebui sa dureze maximum 24 de ore. Amintiti-va intotdeauna sa beti multe sucuri de fructe si legume in acest timp. Planificati-va zilele de post in perioadele cind nu aveti mult de lucru si va puteti odihni.
7.Mestecati, mestecati, mestecati… Acesta este unul dintre cele mai importante mecanisme ale digestiei si, din pacate, cel mai putin luat in seama. Mestecatul este primul pas al procesului de digestie. Nu este vorba numai de un simplu act fizic, prin mestecare se transmit semnale active organelor sa secrete sucurile lor digestive (suc pancreatic, acid gastric etc.) in vederea pregatirii pentru mincarea care vine. Specialistii sint de parere ca trebuie sa mestecam mincarea pina aceasta devine aproape lichida.
8.Mincarea combinata este foarte folosita de multi oameni. Exista carti care explica modul in care este bine sa se combine alimentele nu neaparat avind in vedere un regim de slabire, ci si pentru buna functionare a sistemului digestiv. In aceasta teorie se tine cont de cele 3 tipuri principale de alimente: - carbohidratii (piine, cartofi, orez); proteine (carne, produse lactate, soia, nuci) si grasimi (ulei, margarina). Se considera ca aceste trei mari tipuri nu trebuie amestecate.
9.Curatati-va colonul si ficatul cu ajutorul plantelor, alimentelor si intreg sistemul digestiv se va simti mai bine. Specialistii in nutritie recomanda mai multe modalitati de curatare. Oricare metoda este buna atita timp cit isi face treaba si va simtiti bine.
10. Iata o lista de plante care sint cunoscute pentru ajutorul pe care-l pot oferi in cazurile de exces de acid gastric. Spre exemplu, ceaiul de cretusca, nalba mare sau tataneasa luate separat sau impreuna in parti egale este foarte bun pentru digestie. Suspensia de pudra de ulm este foarte linistitoare si alina durerile de ulcer. Boabele de dafin si cartoful salbatic pot fi folosite ca tincturi sau extracte fluide. Aceste plante vor ajuta la linistirea si vindecarea ulceratiilor sau a colicilor de orice fel.
Alte plante care pot influenta digestia in general: gentiana, dracila, angelica, radacina de papadie care stimuleaza producerea sucurilor digestive.
Aceste plante se pot intrebuinta in ceaiuri, tincturi sau siropuri. Menta, musetelul se folosesc in ceaiuri calmante in timp ce nucsoara, cuisoarele, chimenul, ghimbirul si scortisoara pot fi adaugate alimentelor, datorita gustului lor bun, sau se pot face ceaiuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pagini