sâmbătă, 21 august 2010

DACA PRODUSELE SUNT DIN STRAINATATE ASTA NU INSEAMNA CA SUNT SI BUNE. MANCATI PRODUSE ROMANESTI FARA E-URI!

IMPORTANT
pentru sanatatea ta si a copilului tau!

Uitati-va cu atentie pe etichetele produselor alimentare si incearcati pe cat posibil sa eliminati cea ce este nociv pentru organism. Puteti consulta in continuare un studiu facut de "Clinica de Oncologie Infantila Dusseldorf".
ADAOSURI DEOCAMDATA INOFENSIVE
E100 E101 E103-105 E101 E121 E126 E130 E132 E140 E170 E180 E160-163 E174 E175 E236 E237 E238 E260 E262 E263 E200-203 E270 E290 E300 E301 E303 E322 E331 E382 E280-282 E305-E309 E413 E414 E480 E408 E410 E410 E400-406 E325 E327 E471 E472 E332-337 E420-422

ADAOSURI SUSPECTE:
E125, E141, E150, E171-173, E240, E241, E477

ADAOSURI PERICULOASE:
E102, E100, E120, E124

ADAOSURI POTENTIAL TOXICE:
Boli intestinale:
E220, E221, E222, E223, E224.
Tulburari de digestie:
E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, E407
Boli dermatologice:
E230, E231, E232, E233
Depletie vitamina B12:
E200
Metabolismul colesterolului:
E321, E320 (antioxidantul din margarina)

Boli neurologice:
E125, E310, E312
Boli ale aparatului bucal:
E330 (acid citric/sare de lamaie CEL MAI PERICULOS ADAOS CANCERIGEN!) din: SCHWEPPES de lamaie, mustar "AROMA", amestec de condimente MEZZO-MIX, conserva de raci si ciuperci, branza bombel.

ADAOSURI CANCERIGENE:
E131, E142, E210, E213, E214, E215, E216, E217, E239, E123 (FOARTE CANCERIGEN)

SUBSTANTE DE EVITAT:
E123, E100 din: bomboane SMARTIES, HARIBO, TREETS, crema frisca KRAFT, PUDING de vanilie cu E102, E100 (colorant alimentar)


VA RUGAM SA EVITATI CUMPARAREA PRODUSELOR CARE CONTIN ACESTE SUBSTANTE, CA SI CELE CARE CONTIN GLUTANAT DE SODIU E621 (ex: sosuri si supe concentrate - GALINA BLANCA, MAGGI, KNORR).

MIRACULOASA CATINA

Catina - aliment, miracol, sanatate, echilibru




Interviu cu Alexandru Costescu, medic specialist medicina generala, specializare homeopatie si fitoterapie. (Cabinet în cadrul farmaciilor Hofigal).

– Ce este catina?

– Denumirea stiintifica a catinei este Hippophae rhamnoides. Aceasta denumire (Hippophae) vine de la utilizarea care îi era atribuita în antichitate. Se folosea pentru buna întretinere a cailor de rasa, pentru a le asigura un par lucios si sporirea masei musculare. Înca din antichitate se cunosteau aceste efecte de polivitamina naturala, dar nu era folosita atît de mult în tratamentul afectiunilor umane.

Catina este un arbust stufos, foarte rezistent la umiditate, la seceta, la ger. Are însa nevoie de multa lumina directa, nu suporta umbra, iar la noi creste în special în zonele subcarpatice. Este cunoscuta si în strainatate sub denumirea de sea buckthorn (ghimpe de mare) pentru ca aceasta creste si pe litoral.



– Este cultivata special sau creste liber?

– La noi în tara sint zone în care se cultiva special pentru uzul farmaceutic. Dar acest arbust creste si liber în natura, însa nu multa lume stie cît de folositor este. Planta are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din lume.

În 1985, la Combinatul Chimic de la Giurgiu a avut loc un accident foarte grav. O explozie în urma careia au rezultat numerosi raniti arsi. Si pentru ca nu li s-au mai dat sanse de viata cîtorva dintre ei, a fost solicitat profesorul Brad, care a fost decan la Facultatea de Medicina din Tîrgu-Mures. A fost adus de urgenta la Bucuresti, cu un elicopter. Acesta fiind un foarte bun specialist, probabil cel mai preocupat de catina din Romania, a folosit alifie pe baza de catina pentru tratarea acestor arsuri. A stat si le-a pansat personal ranile astfel încît, în cîteva zile, s-au pus pe picioare si au scapat.



– Din ce componenta a arbustului de catina se prepara medicamentele?

– Medicamentele se prepara din fructele arbustului de catina care sint niste bobite mici, de culoare galbuie-portocalie.







– În ce afectiuni este recomandata?

– Catina se utilizeaza atît intern, cît si extern. Este o asa-zisa polivitamina naturala, deci are toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K, F), contine betacaroteni, fitosteroli (hormoni vegetali), oligoelemente (K, Mg, Fe, Mn), lecitine si fosfolecitine, acizi grasi.

Catina are o cantitate extrem de mare de vitamina C. Din acest punct de vedere este comparabila cu macesele si contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decît citricele. Pe lînga vitamina C are si carotenoizi, cantitati apreciabile de B, B1, B2, P, D, E, acid folic si multe alte substante chimice cu rol benefic asupra organismului.

Catina este foarte apreciata de pacientii cardiaci, fiind un trofic vascular si nervos, un protector coronarian.

Este recomandata în arsuri, degeraturi si unele dermatoze. Are o actiune antiscorbutica datorita continutului mare de vitamina C. De asemenea, catina are si actiune antiulceroasa.

Este un tonifiant general, un foarte bun antianemic, stimuleaza imunitatea organismului si se foloseste si în afectiuni mai grave ca neoplasmele. De asemenea, este un foarte bun cicatrizant administrat extern, ajutînd la vindecarea plagilor, avînd efect antiinflamator, usor bactericid si nutritiv. Se foloseste cu succes într-o gama larga de afectiuni, dar s-au observat rezultate deosebite fie în tulburarile hormonale aparute la menopauza, fie în tulburarile premenstruale sau menstruale (dureri, sîngerari exagerate). La menopauza, cînd scade secretia de hormoni feminini, încep sa apara diverse probleme gen bufeuri de caldura, transpiratie, care sint înlaturate de efectele catinei.

În plus, rezultate foarte bune s-au obtinut în osteoporoza, asociata cu o serie de tincturi. Deci si aici s-au obtinut rezultate cu adevarat spectaculoase în sensul ca dupa cure repetate la intervale de trei sau sase luni s-a constatat o ameliorare neta.

De asemenea, se folosea si în cremele pentru îngrijirea pielii, dar nu se cunostea exact compozitia ei. Însa se observa efectul de întinerire asupra tenului.



– Poate fi luata si preventiv, de persoane care nu sufera de ceva anume?

– Sigur ca da. Poate fi luata ca tonifiant general, ca antianemic. Poate fi luata chiar si de copii, de sportivi, de persoane vîrstnice care doresc sa se mentina în forma sau de adulti care sint stresati. Este un supliment alimentar care nu face altceva decît sa contribuie la starea de bine si de sanatate.







– Interfereaza cu alte medicamente?

– Nu interfereaza, ci dimpotriva. Noi le administram asociate cu alte medicamente. Si trebuie sa precizam, catina nu este un medicament de sinteza, ci un produs natural. Tot asa cum mîncam mere, portocale sau banane, tot asa putem sa luam si o cantitate de extract de catina.



– Cît dureaza o cura?

– În general, pentru a putea observa si rezultatele, se urmeaza o cura de trei luni. Se iau cam 2-3 capsule pe zi. Depinde, bineînteles, si de afectiune. Exista afectiuni pentru care este suficienta o perioada scurta, sint si afectiuni care necesita cure mai îndelungate. Cantitatea difera în functie de greutate si de alte afectiuni asociate. Începem cu cantitati mai mici pentru a vedea în ce masura tolereaza organismul catina, iar apoi crestem treptat cantitatea.



– Sub ce forma se administreaza?

– Este recomandabil sa fie folosita cît mai aproape de starea ei naturala. Fie fructele crude ca atare, fie extrase care sa cuprinda fructul întreg. Deci se recomanda mai putin ceaiurile si mai degraba extractele uleioase de catina. Ceaiul are un efect mai slab pentru ca este un extract apos obtinut la o temperatura ridicata. Astfel, nu se extrag decît substantele care sint hidrosolubile, fiind excluse vitaminele liposolubile (A, B, E, K) care se pierd. Pentru ca se obtine si la temperatura înalta, ceaiul distruge anumite enzime. Din acest punct de vedere este preferabil maceratul la rece decît ceaiul fierbinte.

În farmacii se gaseste sub forma uleiului de catina, a picaturilor sau a capsulelor si se administreaza în functie de afectiunea de care sufera o persoana.



– Cît de cunoscuta este catina în strainatate?

– Actiunile favorabile ale catinei, pe lînga faptul ca au fost descoperite înca din antichitate, sint foarte cunoscute si în Germania, SUA, Canada, Ucraina, China, Rusia, unde este numita ananas siberian datorita sucului placut care se obtine din fructe.

Produsele din catina au fost utilizate si de catre astronautii sovietici deoarece, pe lînga proprietatile revigorante, catina creste rezistenta organismului la radiatiile cosmice.

Uleiul ce catina este, dupa uleiul de palmier, cel mai bogat material natural în carotenoide (în special în betacaroteni). Însa, spre deosebire de uleiul de palmier, uleiul de catina are si alte elemente benefice pentru organism.

Se recomanda asocierea uleiului de catina cu un alt adjuvant alimentar, spirulina. Datorita sinergismului reciproc, pot fi combatute cele mai dificile maladii ale civilizatiei: stres, hepatite si chiar cancer.

vineri, 20 august 2010

REMEDII NATURISTE

Siropul de cătină.


Sucul de cătină este un adjuvant renumit într-o alimentaţie variată şi echilibrată care redă tonusul în caz de oboseală generală, în surmenaj, în convalescenţă. Mai ales că este un tonic natural. Sucul de cătină ajută pe sportivi în timpul eforturilor, pe copii pe durata creşterii şi în timpul examenelor, pe adulţi în viaţa activă şi pe cei în vârstă care sunt în scădere de formă.

În China se produc sucuri de cătină speciale pentru sportivi, mai ales pentru atleţii care au concurat la Jocurile Olimpice de la Seul. În această ţară sunt fabricate circa 200 de asemenea sucuri în diferite combinaţii, iar în Europa există mai multe produse alimentare care conţin cătină în sucuri, în gemuri, suplimente vitaminice, etc.

Se ştie că fructele de cătină (bace) sunt foarte bogate în vitamina C de la 100-300 mg/ 100g fructe şi chiar 600 mg la unele specii. Mai conţine vitamina E, carotenoide (Betacaroten) şi mai ales licopen. Ele mai conţin mai mult de 18 acizi aminaţi şi peste 24 de alte elemente (acizi graşi esenţiali, fitosteroli, azot, fosfor, fier, mangan, bor, calciu, etc.

La ora actuală se fabrică şi creme pentru aplicaţii topice asupra arsurilor, escarelor.

Ruşii produceau chiar creme pentru astronauţii lor pentru a-i proteja de radiaţiile cosmice.

Cum se obţine siropul de cătină.

Pentru obţinerea siropului de cătină se selectează fructele cele mai portocalii, adică cele mai coapte şi e bine ca sucul să fie extras chiar în ziua colectării. Se spală fructele sub jet de apă, apoi ele sunt presate la rece în nişte storcătoare speciale. Sucul obţinut, fără să i se adauge apă, se introduce în agitatoare speciale cu cuve din inox, unde se adaugă zahăr sau miere de albine spre a-l îndulcii. Agitarea poate dura chiar 16 ore, după care siropul se ambalează în sticle închise ermetic.

Siropul de cătină obţinut prin presare la rece se consumă diluat cu apă minerală sau cu alte sucuri naturale: 1 lingură dimineaţa şi una la prânz. Acest sirop nu se administrează seara, deoarece fiind un energizant, s-ar putea să vă pierdeţi somnul.

Calităţi terapeutice.

-Siropul de cătină dilată vasele inimii şi fluidifică sângele.

-Protejează pielea şi mucoasele de acţiunea nocivă a radiaţiilor (contra radiaţiilor folosite în tratarea cancerului).

-Ajută la vindecarea psoriazisului şi zonei Zoster.

-Întăreşte sistemul imunitar şi creşte rezistenţa la efort fizic şi intelectual.

-Biotrofic şi stimulator de excepţie.

-Antioxidant eficace, evită formarea radicalilor liberi.

-Precursor al serotoninei, un hormon cerebral cu rol vasodilatator, care controlează starea de veghe-somn, răspunsul la lumină- întuneric şi procesul de micţiune nocturnă.

-Depurativ de excepţie, elimină uraţii şi alte substanţe toxice.

-Diuretic şi purgativ, putând fi folosit în tratarea afecţiunilor renale.

-Măreşte capacitatea de memorare şi concentrare.

-Eficace în anemii (conţine vitamine din complexul B), astenii şi în cazuri de lipsa poftei de mâncare.

-Are efect hipocolesterolemiant, scade cantitatea de trigliceride din sânge.

-Se poate folosi în diabet insulino-dependent având efecte hipoglicemiante.

-Are acţiune hepatotrofică, fiind indicat în hepatite şi ciroze hepatice.

-Indicat în tratamente geriatrice, datorită acizilor graşi ne saturaţi cu rol în producerea de prostaglandine, cu rol în permeabilitatea membranei celulare, împiedecând îmbătrânirea şi ridarea tenului.



Remedii populare pentru pietrele la rinichi.

Coada calului (infuzie). 1 linguriţă de coada calului se pune în 200 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea dimineaţa pe stomacul gol. După o jumătate de oră se poate lua micul dejun. Beţi această infuzie timp de 2-3 luni fără pauză.

Seminţe de morcov. 1 lingură de seminţe de morcov se pun în 250 ml apă clocotită. Se acopere şi se lasă să stea timp de 10 ore, după care se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar de 5-6 ori pe zi, de preferat înaintea meselor cu o jumătate de oră.

Păstârnac. 2 linguri de rădăcină de păstârnac tăiată mărunt se pun la 250 ml apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute apoi se strecoară. Se bea de 4 ori pe zi, înainte de fiecare masă, câte un sfert de pahar îndulcit cu miere.

Se pot folosi şi frunzele 2 linguriţe de frunze la 250 ml apă clocotită (sau chiar seminţe pisate o jumătate de linguriţă). Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară.

Pătrunjel. 1 linguriţă de rădăcină de pătrunjel mărunţită şi 1 lingură de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit pentru 2-3 ore apoi se strecoară.

Se bea câte un pahar în 3 doze, înainte de mese, cu înghiţituri mici. Iarna se poate folosi pătrunjel uscat pentru infuzia pregătită în acelaşi fel.



Strugurii contra cancerului.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois SUA au descoperit recent în struguri (Vitis vinifera) vre-o 10 flavonoide noi, care ar conferii boabelor de struguri o activitate anticanceroasă mult mai marcantă decât li se atribuiau până în prezent. Rezultatele unui studiu în vitro, arată că aceste noi flavonoide inhibă activitatea unei enzime- toposomeraza II- care joacă un rol esenţial în apariţia cancerului.

În medicina clasică, se folosesc anthraciclină şi etopozidă, inhibitori sintetici ai toposomerazei II, pentru a trata unele cancere, cum ar fi maladia Hodgin. Substanţele care aparţin clasei de inhibitori ai toposomerazei II pot să frâneze multiplicarea celulelor canceroase şi chiar să suprime tumorile.

Elvira Gonzales de Meija, care a făcut parte din echipa care se ocupa de problema strugurilor, subliniază că flavonoidele din struguri acţionează în sinergie pentru a produce efectul anticanceros, ceea ce înseamnă că activitatea lor conjugată este mult mai marcantă decât dacă s-ar lua aceste flavonoide separat. De aceia este preferabil de a mânca struguri decât să luăm extracte care nu conţin toate flavonoidele care se găsesc în bobiţele delicioase.

Noile flavonozide izolate din struguri sunt cyanidinele, myricetina şi rutina. Rezultatele studiului arată că activitatea anticanceroasă a acestor substanţe (care sunt polifenoli) este mai mare decât a reserveratrolului, un alt component din strugure căruia i s-a atribuit deja proprietăţi chimico profilactice (prevenirea cancerului şi a tulburărilor cardio-vasculare). Efectele lor ar fi egale şi chiar mai puternice decât polifenolii din ceaiul verde.



Ventrilica (Veronica officinalis.

Denumiri populare: ventricea, matrice, vindrilică, buruiană de cel perit.

Descriere: Plantă vivace, ramificată care se târăşte pe pământ. Tijele de 15-30 cm sunt cilindrice, culcate, ale căror vârfuri de ridică. Frunzele sunt opuse, ovale, uşor peţiolate şi dantelate. Ele se termină în spice: au un luciu argintiu. Frunzele cad uşor când sunt atinse. Florile sunt de un albastru pal sau alb rozalii, cu bractee dispuse în ciorchini axilari, dar puţin compacte. Fructul

miercuri, 18 august 2010

ARBUSTUL DE CATINA

Catina alba, cea mai profitabila cultura


Written by Administrator

Thursday, 22 May 2008 11:04 - Last Updated Thursday, 22 May 2008 11:22

Catina (Hippophae rhamnoides) este este un miracol al naturii. Fructele contin multa

vitamina C, dar si vitaminele A, B, E, F, P, K, saruri minerale, calciu, fosfor, magneziu,

sodiu, hidrati de carbon si acizi organici, precum si ulei de exceptionala valoare

terapeutica. Toate aceste fac din catina o adevarata farmacie a naturii, contribuind la

vindecarea tuturor maladiilor, inclusiv al cancerului prin dublarea efectului

medicamentelor folosite.

Cel mai valoros insa este uleiul care se obtine din fruct. Din fructele de pe un hectar se poate

obtine ulei in valoare de 150.000 de euro. Este indiscutabil cea mai profitabila cultura.

Catina alba este un arbust cu aspect albicios datorita perilor stelati cu care este acoperita

intreaga planta, prezentand spini si multe ramificatii. Frunzele sunt dispuse altern, liniare,

avand o singura nervura. Ele sunt glabre pe fata superioara si de un verde albicios pe cea

inferioara, argintii si acoperite cu solzi ruginii. Florile sunt de culoare galbena-ruginie, mici.

Fructele sunt rotunde sau ovuide, de culoare galben-portocalie. Infloreste in lunile aprilie-mai.

Creste in masa pe albia raurilor, in locuri stancoase si abrupte din regiunea deluroasa.

Introdusa recent in cultura ecologica din Romania, catina alba se cultiva in prezent pe mai

bine de 100.000 de hectare. Una din cele mai mari plantatii din tara se gaseste in judetul

Bacau.

O cultura ecologica de catina presupune pregatirea terenului intocmai ca la orice livada de

pomi, fiind interzisa folosirea cu 3-4 ani inainte a ingrasamintelor, ierbicidelor, pesticidelor. Prim

a productie este intr-al cincilea an de la plantare.

1 / 5

Catina alba, cea mai profitabila cultura

Written by Administrator

Thursday, 22 May 2008 11:04 - Last Updated Thursday, 22 May 2008 11:22

Zonare

Zona foarte favorabila: Dealurile Munteniei si Moldovei; Valea raului Siret; Valea raului Buzau;

Delta Dunarii;

Zona favorabila: Toate zonele insorite ale tarii cu terenuri insorite si aerisite.

Soiurile apartin subspeciei carpatica: Bogdanesti (extratimpuriu - 8 t/ha); Ciumasi (tardiv - 19

t/ha); Dos

pinesti

(extratimpuriu - 16 t/ha);

Delta PR

(mijlocie - 9 t/ha);

Delta 60 M

(tardiv - 15 t/ha);

Delta fara spini

(tardiv - 13 t/ha);

Oniscani

(extratimpuriu - 13 t/ha);

Sfantu Gheorghe

3 (timpuriu -

13 t/ha);

Sfantu Gheorghe

4

(tardiv - 20 t/ha);

Serpeni

(extratimpuriu - 23 t/ha);

Serbanesti

(timpuriu -12 t/ha);

Vibratina

(extratimpuriu - 12 t/ha)

Amplasarea se face pe solurile aerisite si insorite; valorifica solurile slab productive, degradate

si chiar saraturate; nu sunt favorbile solurile umbrite

Sisteme de conducere:

2 / 5

Catina alba, cea mai profitabila cultura

Written by Administrator

Thursday, 22 May 2008 11:04 - Last Updated Thursday, 22 May 2008 11:22

In plantatii intensive - sunt indicate formele aplatizate cu si fara trunchi. in plantatiile extensive

- sunt indicate formele globuloase.

Infiintarea plantatiei

In perioada de 3 ani de conversie se va planta o leguminoasa perena furajera (trifoi sau

lucerna). Apoi se va trasa drumurile principale si se face parcelarea. Terenul se fertilizeaza cu

30 tone ingrasamant organic obtinut intr-o ferma ecologica de animale sicare este livrat pe

baza de contact. Si se executa aratura la 25-30 cm.

Producere material saditor:

Se inmulteste prin seminte si butasi de la plante mama care au fost cultivate dupa metode

ecologice cel putin o generatie. Butasii lemnificati trebuie sa aibe lungimea de 20-22 cm pentru

teren neirigat si 16-17 cm pe teren irigat.

Plantarea: epoca de plantarea este ori toamna ori primavara devreme; se asigura o planta

mascula la 8 plante femele; se planteaza in gropi de 45/45/40 cm in locuri marcate prin picheti;

la plantare se adauga 5-6 kg de gunoi bine fermentat care se amesteca cu o parte din

pamantul din groapa.

Taierile de formare si rodire. Imediat dupa plantare se va executa taierea de formare in

functie de tipul de coroana; taierile de rodire se executa toamna sau primavara, la cep (de pe

jumatate din numarul de ramuri de schelet).

Irigarea

Catina se adapteaza usor atat la conditiile de seceta prelungita cat si la excesul de umiditate;

3 / 5

Catina alba, cea mai profitabila cultura

Written by Administrator

Thursday, 22 May 2008 11:04 - Last Updated Thursday, 22 May 2008 11:22

Tratamentele bolilor si daunatorilor

Pentru protectia plantelor sunt permise produse pe baza de extracte de plante, uleiuri vegetale

aromatice si anumite pesticide clasice pe baza de sulf sau cupru.

Recoltare

Recoltarea manuala se face prin desprinderea bob cu bob a fructelor direct de pe ramura; un

muncitor poate recolta intr-o zi intre 5 si 10 kg; culegerea fructelor incepe in luna august si se

cotinua pana la primul inghet (inainte de 15 octombrie); la inceputul maturizarii ele au

cantitatea cea mai mare de vitamina C.

Congelarea:

Fructele se racesc la o temperatura de 2 grade C, dupa care se gongeleaza la -35 grade C.

Rezultate economice

Suprafetele pot fi mici, dar valorificarea este extraordinar de mare. In primul an de plantatie,

cheltuielile pentru un hectar sunt de 1.700-2.000 euro reprezentand pretul butasilor, circa 1.700

bucati/ha. In fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 euro la hectar pentru a acoperi lucrarile

de intretinere.

Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani, cu o perioada de crestere in al

10-lea an, dupa care urmeaza o perioada de descrestere pana la 25 de ani.

4 / 5

Catina alba, cea mai profitabila cultura

Written by Administrator

Thursday, 22 May 2008 11:04 - Last Updated Thursday, 22 May 2008 11:22

Veniturile se obtin din vanzarea fructelor de catina, care sunt net superioare daca sunt

transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage

uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica.

Din al cincilea an, cand plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la

hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha.

Calitatea fructelor este data de concentratia de ulei. Un litru de ulei extras din fructele de

catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 euro si 500 euro.

In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete

la hectar.

Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 litri si 1200 litri, pretul variind intre 150 si

500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins

cu orice alta cultura.

La nivelul tarii sunt inca foarte putini cei care cultiva catina in sistem ecologic.

5 / 5

TOTUL DESPRE ARBUSTUL CATINA

Catina - aliment, miracol, sanatate, echilibru




Interviu cu Alexandru Costescu, medic specialist medicina generala, specializare homeopatie si fitoterapie. (Cabinet în cadrul farmaciilor Hofigal).

– Ce este catina?

– Denumirea stiintifica a catinei este Hippophae rhamnoides. Aceasta denumire (Hippophae) vine de la utilizarea care îi era atribuita în antichitate. Se folosea pentru buna întretinere a cailor de rasa, pentru a le asigura un par lucios si sporirea masei musculare. Înca din antichitate se cunosteau aceste efecte de polivitamina naturala, dar nu era folosita atît de mult în tratamentul afectiunilor umane.

Catina este un arbust stufos, foarte rezistent la umiditate, la seceta, la ger. Are însa nevoie de multa lumina directa, nu suporta umbra, iar la noi creste în special în zonele subcarpatice. Este cunoscuta si în strainatate sub denumirea de sea buckthorn (ghimpe de mare) pentru ca aceasta creste si pe litoral.



– Este cultivata special sau creste liber?

– La noi în tara sint zone în care se cultiva special pentru uzul farmaceutic. Dar acest arbust creste si liber în natura, însa nu multa lume stie cît de folositor este. Planta are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din lume.

În 1985, la Combinatul Chimic de la Giurgiu a avut loc un accident foarte grav. O explozie în urma careia au rezultat numerosi raniti arsi. Si pentru ca nu li s-au mai dat sanse de viata cîtorva dintre ei, a fost solicitat profesorul Brad, care a fost decan la Facultatea de Medicina din Tîrgu-Mures. A fost adus de urgenta la Bucuresti, cu un elicopter. Acesta fiind un foarte bun specialist, probabil cel mai preocupat de catina din Romania, a folosit alifie pe baza de catina pentru tratarea acestor arsuri. A stat si le-a pansat personal ranile astfel încît, în cîteva zile, s-au pus pe picioare si au scapat.



– Din ce componenta a arbustului de catina se prepara medicamentele?

– Medicamentele se prepara din fructele arbustului de catina care sint niste bobite mici, de culoare galbuie-portocalie.







– În ce afectiuni este recomandata?

– Catina se utilizeaza atît intern, cît si extern. Este o asa-zisa polivitamina naturala, deci are toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K, F), contine betacaroteni, fitosteroli (hormoni vegetali), oligoelemente (K, Mg, Fe, Mn), lecitine si fosfolecitine, acizi grasi.

Catina are o cantitate extrem de mare de vitamina C. Din acest punct de vedere este comparabila cu macesele si contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decît citricele. Pe lînga vitamina C are si carotenoizi, cantitati apreciabile de B, B1, B2, P, D, E, acid folic si multe alte substante chimice cu rol benefic asupra organismului.

Catina este foarte apreciata de pacientii cardiaci, fiind un trofic vascular si nervos, un protector coronarian.

Este recomandata în arsuri, degeraturi si unele dermatoze. Are o actiune antiscorbutica datorita continutului mare de vitamina C. De asemenea, catina are si actiune antiulceroasa.

Este un tonifiant general, un foarte bun antianemic, stimuleaza imunitatea organismului si se foloseste si în afectiuni mai grave ca neoplasmele. De asemenea, este un foarte bun cicatrizant administrat extern, ajutînd la vindecarea plagilor, avînd efect antiinflamator, usor bactericid si nutritiv. Se foloseste cu succes într-o gama larga de afectiuni, dar s-au observat rezultate deosebite fie în tulburarile hormonale aparute la menopauza, fie în tulburarile premenstruale sau menstruale (dureri, sîngerari exagerate). La menopauza, cînd scade secretia de hormoni feminini, încep sa apara diverse probleme gen bufeuri de caldura, transpiratie, care sint înlaturate de efectele catinei.

În plus, rezultate foarte bune s-au obtinut în osteoporoza, asociata cu o serie de tincturi. Deci si aici s-au obtinut rezultate cu adevarat spectaculoase în sensul ca dupa cure repetate la intervale de trei sau sase luni s-a constatat o ameliorare neta.

De asemenea, se folosea si în cremele pentru îngrijirea pielii, dar nu se cunostea exact compozitia ei. Însa se observa efectul de întinerire asupra tenului.



– Poate fi luata si preventiv, de persoane care nu sufera de ceva anume?

– Sigur ca da. Poate fi luata ca tonifiant general, ca antianemic. Poate fi luata chiar si de copii, de sportivi, de persoane vîrstnice care doresc sa se mentina în forma sau de adulti care sint stresati. Este un supliment alimentar care nu face altceva decît sa contribuie la starea de bine si de sanatate.







– Interfereaza cu alte medicamente?

– Nu interfereaza, ci dimpotriva. Noi le administram asociate cu alte medicamente. Si trebuie sa precizam, catina nu este un medicament de sinteza, ci un produs natural. Tot asa cum mîncam mere, portocale sau banane, tot asa putem sa luam si o cantitate de extract de catina.



– Cît dureaza o cura?

– În general, pentru a putea observa si rezultatele, se urmeaza o cura de trei luni. Se iau cam 2-3 capsule pe zi. Depinde, bineînteles, si de afectiune. Exista afectiuni pentru care este suficienta o perioada scurta, sint si afectiuni care necesita cure mai îndelungate. Cantitatea difera în functie de greutate si de alte afectiuni asociate. Începem cu cantitati mai mici pentru a vedea în ce masura tolereaza organismul catina, iar apoi crestem treptat cantitatea.



– Sub ce forma se administreaza?

– Este recomandabil sa fie folosita cît mai aproape de starea ei naturala. Fie fructele crude ca atare, fie extrase care sa cuprinda fructul întreg. Deci se recomanda mai putin ceaiurile si mai degraba extractele uleioase de catina. Ceaiul are un efect mai slab pentru ca este un extract apos obtinut la o temperatura ridicata. Astfel, nu se extrag decît substantele care sint hidrosolubile, fiind excluse vitaminele liposolubile (A, B, E, K) care se pierd. Pentru ca se obtine si la temperatura înalta, ceaiul distruge anumite enzime. Din acest punct de vedere este preferabil maceratul la rece decît ceaiul fierbinte.

În farmacii se gaseste sub forma uleiului de catina, a picaturilor sau a capsulelor si se administreaza în functie de afectiunea de care sufera o persoana.



– Cît de cunoscuta este catina în strainatate?

– Actiunile favorabile ale catinei, pe lînga faptul ca au fost descoperite înca din antichitate, sint foarte cunoscute si în Germania, SUA, Canada, Ucraina, China, Rusia, unde este numita ananas siberian datorita sucului placut care se obtine din fructe.

Produsele din catina au fost utilizate si de catre astronautii sovietici deoarece, pe lînga proprietatile revigorante, catina creste rezistenta organismului la radiatiile cosmice.

Uleiul ce catina este, dupa uleiul de palmier, cel mai bogat material natural în carotenoide (în special în betacaroteni). Însa, spre deosebire de uleiul de palmier, uleiul de catina are si alte elemente benefice pentru organism.

Se recomanda asocierea uleiului de catina cu un alt adjuvant alimentar, spirulina. Datorita sinergismului reciproc, pot fi combatute cele mai dificile maladii ale civilizatiei: stres, hepatite si chiar cancer.



Posted by Picasa



Posted by Picasa

vineri, 13 august 2010

ROMANIA

Domnule Băsescu


Te-am privit şi voi continua să te privesc cu statornică scârbă. Însă, dincolo de scârba mea, un concurs de împrejurări care conţine prostia unora, ticăloşia altora şi indiferenţa celor mai mulţi a făcut să devii preşedinte al ţării mele. Nu m-am aşteptat nicio clipă ca, ajuns în această demnitate, să poţi deveni altceva decât eşti, dar am vrut să sper că măcar vei încerca să pari. Mă felicit că nu am investit prea mult în această speranţă. Ex nihilo nihil.

Dispreţul pe care ţi-l port e lesne de argumentat: reprezinţi suma a tot ce are mai detestabil poporul român. Fără a avea măcar una din însuşirile admirabile ale acestui popor. Vreme de şase ani am trăit o neîncetată stupoare, colorată când şi când cu indignări sterile ori revărsări gastrice provocate de conduita ta. Vreme de şase ani, mulţi dintre noi am încetat să fim doar cetăţeni ai acestei ţări şi am devenit victime ale tulburărilor tale de personalitate, ale crizelor tale de nervi, ale sevrajelor tale, ale revărsărilor tale de ură, ale ticăloşiei tale, ale incompetenţei tale. Nu ştiu dacă în istoria modernă există şef de stat care să fi insultat atât de mulţi dintre propriii cetăţeni, cu atâta nesimţită uşurinţă.

Observi că nu folosesc pluralul politeţii. Pentru că tu însuţi, în dialogul cu ceilalţi, ai răul obicei de a nu-l folosi. Şi voi refuza să îl folosesc doar formal, demonstrativ, numai pentru a vădi că sunt mai bine crescut decât tine. Vremea convenţiilor şi demonstraţiilor de tipul acesta a trecut.

Am privit cu îngrijoarare, în aceşti şase ani, obsesia ta maladivă pentru puterea absolută. Au fost concetăţeni de ai mei care au crezut că poate ţi se cuvine, că poate, atunci când o vei avea, vei face din ea instrumentul schimbării în bine al ţării. Se înşelau. Ai folosit puterea doar pentru a revărsa urâţenia dinlăuntru-ţi asupra noastră, a tuturor. Iar ţara e astăzi mai schimonosită ca niciodată. Sărăcită, desfigurată, doar un contur înlăuntrul căruia cei mai mulţi sunt prinşi ca într-o capcană, prizonieri ai unui rău destin.

Precum în cel mai întunecat fanariotism, ai folosit demintăţile publice ori resursele statului pentru a-ţi căftăni apropiaţii, pe cei care ţi se închinau cu ipocrită smerenie, într-un detestabil qui pro quo. Astfel au ajuns cele mai multe demnităţi ale statului să fie ocupate de incompetenţi, imbecili şi neamuri proaste, personaje lipsite de orice merit, dar cu prea-plin de obedienţă faţă de tine, despotul. Şi când ţara e rânduită după legea aceasta, nu e de mirare că astăzi am ajuns la această mizerie, promiscuitate şi decădere a instituţiilor.

Ţi-ai făcut din minciună un crez politic. Şi unii găsesc asta scuzabil. Peste cei care au îndrăznit să spună altfel decât crezi tu că se cuvine spus ai revărsat diluvii de ură. Ai inventat categorii generice peste care să îţi reverşi ura şi insultele primitive. 322, moguli, tonomate, reprezentau categorii încăpătoare în care mizeria ta să poată fi eficient distribuită. Toţi cei care nu acceptau fanariotul qui pro quo erau detestabili, maculabili, expulzabili. Rar mi-a fost dat să văd atât risipă de resurse ( ale statului, ale instituţiilor publice ori ale unor dubioase instituţii private) menită unui singur scop: împroşcatul cu mizerie.

Au fost şase ani urâţi. Iar rezultatul lor e reaua stare de azi a ţării. Prea mult şi prea des am vorbit despre toate cele care au fost pentru a le mai repeta acum. Altul e motivul pentru care scriu astăzi.

Afirmi, domnule Băsescu, fără să roşeşti, cu o nesimţire prietenă cu iresponsabilitatea că ţara mea e o ţară de mâna a doua. Iar când îndrăzneşti să spui aşa ceva vremea pamfletelor şi a indignărilor din laringe a trecut. O ţară care cere bani cu împrumut, o ţară care nu poate plăti pensiile este o ţară de mâna a doua – spui tu cu o nesimţire care sfidează orice stupoare. Nu ţara a cerut bani cu împrumut, domnule Băsescu, ci tu. Împotriva tuturor acelor voci care se opuneau acestui demers. Nu suntem toţi amnezici şi încă ne amintim cum predicai nevoia acelui credit de la FMI, deşi nu puţini erau cei care strigau că e o cale greşită. Şi i-ai potopit cu insulte. Aşa cum ştii să faci.

Ai susţinut acel credit nu pentru că ţara avea nevoie de el, ci pentru că tu, deprins cu logica licuricească, ai încercat să cumperi bunăvoinţa unor stăpâni pe care noi nu-i vedem. Şi ai fost gata să plăteşti acea bunăvoinţă cu sărăcirea, umilirea şi nenorocirea noastră a tuturor. Iar dacă ţara nu poate plăti pensiile este pentru că tu ai adus-o aici. Nu mogulii, nu tonomatele, nu noi. Noi doar trudim, îndurăm şi plătim biruri.

Nici nu ar trebui să mai spun lucrurile acestea. Sunt deja ştiute. Şi nu ar trebui să accept logica rudimentară după care funcţionezi, aceea care măsoară demnitatea, înălţimea ori măreţia după grosimea pungii. Doar judecând cu maţul poţi ajunge să spui despre ţara mea că este o ţară de mâna a doua. Iar dacă punga ţării nu e azi îndeajuns de plină pentru gustul tău, asta nu se întâmplă pentru că eu şi cei asemeni mie nu trudim îndeajuns pentru a o umple, ci pentru că tu şi cei din jurul tău sunteţi prea hămesiţi, prea nesimţiţi şi prea necinstiţi pentru a şti să o chivernisiţi.

Dar ţara asta încă are bani să îşi plătească preşedintele şi imbecilii deveniţi miniştri, are bani să îşi plătească nulităţile devenite europarlamentari, are bani să te trimită la reuniuni internaţionale unde să ne umileşti pe toţi respirând dispreţul cu care eşti tratat de ceilalţi, are bani pentru a plăti pentru capriciile neroade ale favoritei tale, are bani pentru a îngrăşa guşile lăudătorilor şi numeroşilor tăi servitori. Are încă bani din care să plătească sinecuri pentru cei care ştiu să îşi manifeste îneajuns de zgomotos şi fără ruşine obedienţa faţă de tine.Are bani să îmbogăţească afacerişti suspecţi, dar cunoscători ai conturilor de partid. Să ierţi, atunci, biata ţara dacă nu mai are îndeajuns pentru a plăti şi pensiile acelea.

În aceeaşi zi când eu scriam:

Pentru că eu nu accept că România e o ţară de mâna a doua în UE. Nici că eu aş fi un cetăţean de măna a doua. Dar admit că avem politicieni de mâna a şaişpea.

mai pe seară, preşedintele României spunea că ţara mea este o ţară de mâna a doua. Iar asta nu mai poate fi îngăduit. Pentru aşa ceva nu mai este de ajuns să ne revoltăm pamfletar, să respirăm vocalele indignării la televizor ori să risipim cerneala stupefacţiei în gazete. Atunci când mizeria ta nu mai încape în hârdăul categoriilor generice şi nu se mai revarsă doar asupra tonomatelor, parlamentarilor, mogulilor, ci asupra ţării înseşi, atunci e vremea să fii trimis definitiv acolo unde îţi e locul.

Atunci când, nu are rost să ne mai ascundem după cuvinte, îţi îndemni cetăţenii să îşi părăsească ţara, tu trebuie să pleci, nu ei. E timpul!

Asta e tot ce am avut să îţi spun, domnule Băsescu. Aşa cum ţi-am promis, îţi sunt pe mai departe dator cu întreg dispreţul. Şi îţi promit că mă voi achita de această obligaţie. Dar vreau că de acum să te dispreţuiesc ca pe un ticălos oarecare şi nu ca pe preşedintele ţării mele. Du-te! Rândurile care urmează nu îţi mai sunt adresate, deşi te privesc.

Vreau să sper că prieteni şi neprieteni din blogosferă mi se vor alătura. Pentru că este o limită care nu trebuie trecută. Şi aşa, prea multă vreme, prea multe am îngăduit. Şi mai vreau să sper că, mai ales, politicieni, cu şi fără blog, vor prelua revolta mea şi îi vor da cuvenită îndreptare. Acelor politicieni le cer, neîntârziat, iniţierea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu. Dincolo de meschinăria calculului politic de conjunctură, dincolo de laşitatea cu care ne-au obişnuit, dincolo de indolenţa pe care le-am tolerat-o. Sau puteţi cu toţii tăcea, prudent, vascularizaţi de precauţia pe care o putem numi şi laşitate. Şi atunci am să-i cer scuze lui Traian Băsescu. Şi am să admit că trăiesc într-o ţară de mâna a doua.

marți, 10 august 2010

Sunt Stelist!

Visez de multe ori la anii 1986, dar am ramas cu visele.Nu-mi dau seama cum un cioban a reusit sa cumpere Steaua, Nu inteleg cum un ministru a reusit sa vanda clubul de fotbal.Doar banii cred ca-mi pot raspunde.Nu mi-am inchipuit faptul ca monstrii vor distruge o emblema a Romaniei, nu mi-am inchipuit niciodata ca in tara noastra sunt atatia oameni usor influientabili si adoratori de prostie incat sa-l voteze ca Europarlamentar.Va dati seama, el ne reprezinta, el intra in discutii pentru poporul roman.Deschid ochii si ma trezesc din vis EBA Europarlamentar,tiganii din Mogosoaia se iau la bataie, tiganii din Ferentari vand droguri, tiganii din Salajan fura masini.Cred ca as dori sa visez in continuare, parca era mai bine.
 
 
 
 
Posted by Picasa
 
 
 
 
Posted by Picasa



Posted by Picasa

duminică, 8 august 2010

Hai sa stam la taclale. Prima intrebare este: " unde vede-ti voi luminita de la capatul tunelului?"

Pagini