sâmbătă, 23 octombrie 2010

ANDREI PLESU- DILEMA VECHE-RESTUL E TACERE!

Cine pe cine beşteleşte?


O deprindere rudimentară, dar devenită lege în România de azi este saltul la beregată al oricui împotriva oricui. S-ar zice că de-asta a avut loc marea răsturnare din decembrie 1989: ca să aibe Gigi ocazia să se răfuiască nărăvaş cu Nelu. Sau mai spectaculos: ca să poată Gigi şi Nelu să dea de pămînt dezlănţuit, euforic, voluptuos cu toţi grangurii, cu „aşa-zisele“ elite, cu gaşca antipatică găştii proprii. Trăim într-o atmosferă de front. S-a dat drumul la beşteleală generală, la bîtă, la parapon. Cineva face treabă? Nu-i nimic. Îl vom căuta de bătături. Ne vom interesa de taică-său, de vreun amor clandestin, de echipa de fotbal pe care o preferă. Oricum, putem spune despre „venerabilul“ care ne enervează tot ce ne vine la îndemînă: îl putem lua peste picior, îi putem poci numele, îl putem înjura de mamă. De ce scrie omul pe forum? Parcă îl văd stingînd lumina, punîndu-şi pătura în cap şi pornind, cu fălcile încleştate, la luptă. După care poate adormi sedat, pe laurii anonimatului. Nu e de ici-de colo să ştii că tocmai ai plasat cîteva sudalme între ochi vreunui ministru, sau lui Patapievici, sau lui Liiceanu. Şi încă sub pseudonim, din fotoliul comod de-acasă! A doua zi, poţi povesti amicilor sau logodnicii, la un şpriţ: L-am făcut praf pe cutărică. I-am zis-o! Nu l-am iertat! Nu mă las pînă nu-l văd arşice! Dar forumistul insomniac are, pînă la urmă, un „ce“ inocent. În fond, nu face decît să-şi satisfacă solitar mici vanităţi, mici veleităţi, mari (şi triste) frustrări. Vrea şi el să-şi umple ziua şi noaptea cu ceva. Să se încontreze cu lumea şi cu soarta. Să-şi etaleze talente şi deşteptăciuni necunoscute încă de planeta ignară.
Mai grav e cu cei care, sub semnătură proprie, fac din indispoziţie, ură şi demolare o profesie. Fie că s-au aliniat, disciplinaţi, unei tabere cu agendă fixă, fie că vor palida glorie de a atîrna cu maxilarele încleştate de haina gloriilor reale, fie că au ulcer, fie că n-au nimic de spus dacă n-au ce înjura, ei umplu paginile cîtorva gazete cu fierea meschină, previzibilă a unor idiosincrasii mlăştinoase. Trăiesc de la o zi la alta cu ochii pe uliţă. Iar cînd le trece pe dinainte „duşmanul“, se grupează năvalnic într-o cohortă de lătrători isterici. Asta e „slujba“ lor. Cu asta se ocupă. Altă treabă nu par să aibă.
Cum ar trebui să arate, totuşi, într-o ambianţă normală, exerciţiul – atît de necesar – al spiritului critic? Nu vorbesc de jurnaliştii care au tirul fixat pe Guvern. Cîştigă şi ei o pîine, iar Guvernul oferă, slavă Domnului, materie primă pentru un secol de furie. Vorbesc însă de cei care îşi întreţin umorile sumbre încercînd să producă fisuri în mantaua cîtorva personaje notorii, fie ele antipatice sau mai puţin antipatice, dar care şi-au cîştigat, prin prestaţia lor civică şi profesională, dreptul de a fi trataţi cu un minim respect. O regulă de bun-simţ ar fi aceasta: ca să conteşti statutul cuiva, trebuie să ai tu însuţi un statut. Să exişti. Să pui, la o adică, ceva pe masă. Nu orice nubilă ţanţoşă poate ieşi la portiţă ca să bombăne genunchii Ginei Lollobrigida. E nevoie de un dram de îndreptăţire, de oarecare acreditare: să fii măcar Miss Ferentari, sau Miss Tecuci! Altfel, asistăm la un spectacol ridicol, în care se dă cu golul în plin, cu cvasi-nimicul în ceva consistent. Ca să demolezi o autoritate, trebuie să fi cîştigat, la rîndul tău, o autoritate cît de cît comparabilă. Despre cineva care a tradus în limba română Platon, Heidegger şi Schelling, care a oferit o ediţie critică a lui David Armeanul (ultimul comentator grec al lui Aristotel), care a scris cîteva cărţi de filozofie originală şi a marcat cel puţin o generaţie cu Jurnalul de la Păltiniş şi cu Epistolarul, despre cineva care a întemeiat o editură prestigioasă cum este Humanitas şi a format cîteva serii de studenţi prin prelegerile sale universitare, despre cineva de genul ăsta nu se poate pronunţa, cu o nonşalanţă de bistrou, orice scrib nărăvaş, incapabil să sară peste propria lui umbră. O carte de interviuri (care trăieşte în primul rînd prin cei intervievaţi) nu e o carte de vizită suficientă pentru a intra pe scenă cu grimase jupiteriene. Autorul, mai curînd placid şi incolor pînă la o vreme, s-a descoperit brusc năpădit de hormoni. O unsuroasă poftă de succes (dacă nu cumva un oportunism servil) îl face să sară etapele şi să ridice sever degetul mai sus decît i-o îngăduie propria statură. Un altul, a cărui prestaţie publică se reduce la o carte de bombăneli acre plus o antologie de alte cîteva bombăneli, se mişcă şi el elastic prin peisaj, încercînd să-şi facă un portret prin mîzgălirea cîtorva portrete ceva mai curăţele. Îţi vine să întrebi: cine sînteţi fraţilor? În numele cărei isprăvi personale vorbiţi? De ce vă irosiţi tinereţile aruncînd, otrăviţi, cu praştia? Daţi-ne ceva! Altceva decît resentimentele dvs. ambalate „jurnalistic“ sau „sociologic“. Scrieţi ceva solid, impozant, pentru instrucţia şi plăcerea cititorilor. Ocupaţi-vă de înzestrarea proprie, nu de găurile din statuia altora! Mîrîiala nu e o specie a creativităţii. Regăsiţi-vă! Agitaţia dvs. bilioasă nu ajută şi, de fapt, nu interesează pe nimeni! Prin verdictele dvs. iritate, cei vizaţi nu pierd nimic, iar dvs. nu cîştigaţi nimic. Încercaţi, în sfîrşit, să existaţi! Şi dacă n-o faceţi, nu daţi vina pe cei care există deja. Nu vă stă în cale nimic, în afara propriei dvs. îndîrjiri. Vă războiţi cu „intelectualii lui Băsescu“? Să fim serioşi. Nici Liiceanu, nici Patapievici nu s-au inventat în 2005. Şi nu vor dispărea în neant după încheierea acestui mandat prezidenţial. Încercaţi o mică terapie prin umor: de ce să combateţi „găştile pentru“ întemeind, simetric, o „gaşcă anti“. Penser contre c’est penser comme! Adică cine se încăpăţînează să beştelească cade pînă la urmă exact în păcatul pe care îl reproşează celor beşteliţi: psihologia de haită, solidaritatea impură, iluzia puterii.

joi, 21 octombrie 2010

ZECE SFATURI PENTRU O DIGESTIE MAI BUNA

1.In fiecare dimineata, inainte de micul dejun, beti sucul a 1-2 lamii stoarse in 250-500 ml apa plata. Aceast suc baut zilnic va va ajuta sa va curatati stomacul de toxine si va reduce aciditatea in exces.
2.O alta bautura pe care este bine sa o consumati zilnic, dimineata, sau oricind inainte de masa si care va completa efectele primei bauturi se va face astfel: se amesteca 1-2 lingurite de otet de mere cu 250-500 ml suc de mere (este indicat sa fie proaspat stors). Aceasta bautura va echilibra aciditatea sucului gastric.
3.Evitati bauturile reci in timp ce mincati. Mincarea este digerata mai eficient daca se consuma la temperatura corpului, de aceea bauturile reci pot incetini procesul de digestie. Daca simtiti nevoia sa beti ceva in timp ce mincati, incercati cu un ceai de plante, cald. Cafeaua si alcoolul pot mari aciditatea sucurilor gastrice asa ca mai bine le evitati.
4. Ati auzit de Bitterul Suedez? Acesta se poate gasi in magazinele specializate din tara. Luati putin din acest bitter dimineata cu 20-30 de minute inaintea mesei pentru a spori functiile digestive si a permite eliberarea enzimelor necesare acestui proces.
5.Tehnicile de automasaj si exercitiile fizice trebuie sa faca parte din programul dumneavoastra zilnic, deoarece contribuie in mare masura la o buna digestie. Exercitiul ficatului va reusi sa tonifice si sa curete acest organ si sa permita aerisirea lui si buna digestie. Aduceti calciiul sting in partea dreapta a corpului, sub coaste, deasupra soldului. Presind ferm, miscati mina incet de-a lungul corpului spre mijlocul abdomenului pina deasupra buricului. Repetati miscarea de 10-15 ori.
Exercitiul stomacului este similar cu cel al ficatului, dar se aplica pentru celalta parte a corpului. Acest exercitiu va avea efecte benefice atit asupra stomacului, splinei si pancreasului, cit si asupra intregii digestii. Puneti calciiul sting in spatiul creat intre coaste si sold cu degetele indreptate spre corp. Miscati mina incet dar ferm de-a lungul corpului, spre centru, pina ajunge deasupra buricului. Se repeta miscarea, de asemenea, de 10-15 ori.
6.Postind perioade scurte veti permite sistemului digestiv sa faca o binemeritata pauza. In orice caz, prima perioada de post ar trebui sa dureze maximum 24 de ore. Amintiti-va intotdeauna sa beti multe sucuri de fructe si legume in acest timp. Planificati-va zilele de post in perioadele cind nu aveti mult de lucru si va puteti odihni.
7.Mestecati, mestecati, mestecati… Acesta este unul dintre cele mai importante mecanisme ale digestiei si, din pacate, cel mai putin luat in seama. Mestecatul este primul pas al procesului de digestie. Nu este vorba numai de un simplu act fizic, prin mestecare se transmit semnale active organelor sa secrete sucurile lor digestive (suc pancreatic, acid gastric etc.) in vederea pregatirii pentru mincarea care vine. Specialistii sint de parere ca trebuie sa mestecam mincarea pina aceasta devine aproape lichida.
8.Mincarea combinata este foarte folosita de multi oameni. Exista carti care explica modul in care este bine sa se combine alimentele nu neaparat avind in vedere un regim de slabire, ci si pentru buna functionare a sistemului digestiv. In aceasta teorie se tine cont de cele 3 tipuri principale de alimente: - carbohidratii (piine, cartofi, orez); proteine (carne, produse lactate, soia, nuci) si grasimi (ulei, margarina). Se considera ca aceste trei mari tipuri nu trebuie amestecate.
9.Curatati-va colonul si ficatul cu ajutorul plantelor, alimentelor si intreg sistemul digestiv se va simti mai bine. Specialistii in nutritie recomanda mai multe modalitati de curatare. Oricare metoda este buna atita timp cit isi face treaba si va simtiti bine.
10. Iata o lista de plante care sint cunoscute pentru ajutorul pe care-l pot oferi in cazurile de exces de acid gastric. Spre exemplu, ceaiul de cretusca, nalba mare sau tataneasa luate separat sau impreuna in parti egale este foarte bun pentru digestie. Suspensia de pudra de ulm este foarte linistitoare si alina durerile de ulcer. Boabele de dafin si cartoful salbatic pot fi folosite ca tincturi sau extracte fluide. Aceste plante vor ajuta la linistirea si vindecarea ulceratiilor sau a colicilor de orice fel.
Alte plante care pot influenta digestia in general: gentiana, dracila, angelica, radacina de papadie care stimuleaza producerea sucurilor digestive.
Aceste plante se pot intrebuinta in ceaiuri, tincturi sau siropuri. Menta, musetelul se folosesc in ceaiuri calmante in timp ce nucsoara, cuisoarele, chimenul, ghimbirul si scortisoara pot fi adaugate alimentelor, datorita gustului lor bun, sau se pot face ceaiuri.

marți, 19 octombrie 2010

CURA SE SUCURI

Cateva elemente despre cura cu sucuri de fructe



Scopurile sale sunt deopotriva vitaminizarea si tonifierea organismului, dar si spalarea de toxine si reintinerirea sa. Este o cura in urma careia veti da jos cel putin doua-trei kilograme (iar in cazul in care o tineti mai sever, chiar mai multe), dar senzatia de usurime si intinerire care va aparea dupa aceea va va da impresia ca v-ati despovarat de o greutate cu mult mai mare. Iata pe scurt cele 3 reguli ale curei cu sucuri de fructe:
1. Se consuma zilnic cel putin un litru si jumatate de suc din fructul sau combinatia de fructe alese. Sucul se prepara casnic, cu ajutorul unui storcator electric cu centrifuga sau cu ajutorul unui teasc asemanator celui pentru obtinerea vinurilor. Intotdeauna, sucul se bea inainte de masa cu 20 de minute, asa incat efectul sau sa nu fie influentat de alte alimente.
2. Durata curei este de minimum 7 zile, putand fi prelungita pana la o luna. Este bine ca sucurile sa fie preparate in aceeasi zi in care sunt baute si sa nu fie pastrate nici chiar la frigider mai mult de cateva ore, fiindca substantele active din ele isi schimba compozitia.
3. Hrana pe timpul curei va fi cat mai pura posibil, eliminand complet carnea, zaharul, margarina, alimentele cu aditivi alimentari. Pentru persoanele care urmaresc sa slabeasca sau vor sa obtina o dezintoxicare mai puternica, se recomanda ca alimentatia in afara sucurilor sa fie compusa predominant din cruditati. Intr-o varianta mai dura, dar foarte eficienta in vindecarea bolilor, se recomanda consumarea exclusiva a sucurilor, fara nici un fel de alt aliment, vreme de cateva zile. Cu aceasta ultima metoda pot fi vindecate spectaculos boli cum ar fi cea canceroasa, tumorile benigne, alergiile severe, chisturile ovariene, reumatismul cronic degenerativ, psoriazisul, tromboflebita etc.
Sucul de mere
Este un adevarat rege in acest domeniu, el fiind suport pentru majoritatea sucurilor de fructe si a combinatiilor lor. Lipsit de aciditate, sucul de mere este printre putinele sucuri de fructe ce pot fi amestecate cu sucurile de legume (care sunt alcaline). El este un tonic al sistemului nervos si muscular, fiind considerat un excelent reintineritor al tesuturilor. Stimuleaza digestia, iar atunci cand este mai acrisor, invioreaza apetitul. Este protector al stomacului, antiseptic intestinal, stimulent si decongestiv hepatic. Curata sangele, elimina constipatiile usoare, este depurativ. Este indicat in infectiile intestinale, mai ales in colibaciloze, fiind in acelasi timp foarte folositor in bolile de rinichi, in reumatism si guta. Constituie un adevarat medicament de intretinere pentru aparatul cardiovascular: actioneaza favorabil in hipertensiunea arteriala, micsoreaza concentratia de colesterol din sange, previne ateroscleroza si infarctul. Bolnavii cardiaci ar trebui sa faca in fiecare an o cura de 12 zile minimum cu acest suc (care este cu atat mai eficient, cu cat merele sunt mai de curand culese).
Este recomandat si in obezitate si sedentarism. Combate cu succes multe din neplacerile pe care le aduce dupa sine varsta inaintata. Are proprietati expectorante si decongestive asupra aparatului respirator, inlesnind eliminarea secretiilor bronsice. Mai este indicat in: astenie fizica si intelectuala, convalescenta, sarcina, anemie, litiaza urinara urica, obezitate.
Frumusete: Sucul de mere ajuta la tonifierea si la mentinerea tineretii si elasticitatii pielii. Se face un masaj general cu suc proaspat de mere, insistand pe zona obrajilor, sanilor, abdomenului.
Sucul de gutui

Este aperitiv (datorita gustului amarui), fortifiant si astringent. Fiind usor acid, este folositor in tulburari digestive functionale si in insuficienta hepatica. Alaturi de afine, sucul de gutui este un panaceu in infectiile intestinale, precum si in diaree si dizenterie, inclusiv la persoanele cu colon sensibil. Mai este indicat in guturai, afectiuni pulmonare, tuberculoza, lipsa poftei de mancare.
De retinut: acest suc nu se recomanda persoanelor predispuse la constipatie.
Frumusete: sucul de gutui este un elixir pentru tenul cu pori deschisi si secretie sporita de sebum. Se fac masaje usoare cu suc de gutui si se aplica cataplasme pe obraz cu cojile de gutui bine maruntite.
Suc de afine

Este unul dintre cele mai puternice sucuri de fructe, avand o mare eficienta terapeutica, chiar si in doze mai mici. Sucul de afine prezinta o culoare inchisa, un gust acrisor-astringent si, atentie, pateaza foarte repede. Se remarca prin calitatile sale cicatrizante si anti-hemoragice, continand si substante care impiedica inmultirea bacteriilor. Este extrem de folositor in infectiile intestinale, enterite, colite, diaree, putrefactii intestinale. Are proprietatea de a cobori nivelul zaharului din sange, fiind un adevarat elixir pentru diabetici. Regleaza scaunele, face sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor, amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabileste pofta de mancare. Imbunatateste vederea, mai ales cea nocturna. O cura de 2-4 saptamani are efecte spectaculoase in bolile circulatorii, in varice si arterita mai ales. Cu ajutorul acestui suc, se trateaza foarte eficient diabetul, dar si complicatiile sale, mai ales cele vasculare.
Important: sucul se consuma foarte proaspat (se obtine prin zdrobirea boabelor, urmata de filtrare prin tifon sau strecuratoare de plastic). Se iau 3-4 linguri de suc, amestecat cu putina apa, inainte de mese.
Sucul de catina
Are o culoare extrem de frumoasa, galben-portocalie intensa, si un gust acru-astringent. Este un vitaminizant si remineralizant redutabil. Are efect antiscorbutic puternic, opreste hemoragiile interne, elimina parazitii intestinali, ajuta la refacerea epiteliului renal si intestinal. Este considerat o adevarata polivitamina naturala, foarte util pentru copii, fiind si foarte agreat de acestia, mai ales daca este amestecat cu miere de albine. Printre indicatiile sale, mentionam: cancerul, expunerea la radiatii sau lucrul in mediu radioactiv, hepatita virala si ciroza, psoriazisul si alte boli grave de piele, impotenta hormonala, dereglarile endocrine diverse, intarzierile de dezvoltare.









luni, 11 octombrie 2010

JUMATATE DIN A FI DESTEPT ESTE SA STII LA CE ESTI PROST

                                                      CEAIUL
E absurd ca roman sa va scriu despre ritualul de baut ceaiul in stil japopnez sau englezesc, de la ora 5. E mult mai simplu  sa va sfatuiesc in legatura cu calitatile lui, restul vine de la sine. Deaceea va recomand:
1- Consumati ceai din plante culese din natura.
2- Folositi plantele autohtone
3- Ceaiul sa fie baut la temperatura camerei sau putin caldut.
4- Ceaiul sa-l beti indulcit cu miere, dar de preferat e simplu.
5- Daca beti ceaiul dimineata, sa fie cu 15 minute inainte de a manca, seara sa-l beti pana la ora 19.00
6- Pentru o ceasca de ceai nu puneti mai mult de o lingurita de planta. E de preferat sa beti ceaiul mai slab si mai mult.
7- Va recomand sa nu folositi ceaiurile din magazine la pliculete, sau granule, din ceainarii, chiar daca numele sau  reclama va imbie. Chiar daca e din afara, chinezesc, rusesc, enlez, tailandez, au acelasi gust si sunt de proasta calitate.Nu uitati ca noi am intrat in U.E. pentru a fi groapa de gunoi a europei. tot ce este mai prost noi importam
8- Va recomand ( asta dupa ce am consumat) ceaiul de goji, catina, salvie, macese, cozi de cirese, galbenele, papadie, frunze de nuc,matase de porumb, tei, musetel, menta.
9- Plantele se gasesc destul de usor, iar in perioada de vara va puteti face provizii pe un an intreg uscandule.
10- Arbustul Goji http://www.moca.ro/( detalii)

Pagini