miercuri, 2 martie 2011

AFECTIUNI VASCULARE

Afectiuni vasculare


- Au loc atunci cand circulatia sangelui prin vasele de sange devine dificila sau este blocata. Tesuturile respective vor fi lipsite de O2 si substante nutritive, neputand indeparta toxinele. Apar dureri cauzate de modificarile structurale ale tesuturilor bolnave.
Pe langa raniri externe ale arterelor, calibrul arterei se poate micsora din cauza arterio-sclerozei sau a unui deficit de sange.
 Aspectul pielii in regiunea bolnava isi schimba culoarea de la palid la rosu intens. Poate deveni lucioasa, putin elastica, uscata. Parul poate sa cada. Unghiile devin fragile si se deformeaza. in stadii avansate apar ulceratii, cangrene.
Se va tine regim alimentar.
in aceasta categorie intra o serie de afectiuni precum: tromboflebita, varicele, arterioscleroza, ateroscleroza, care vor fi descrise mai jos.
Arteriopatiile sunt generate de formarea de placi de aterom, care ingusteaza progresiv arterele, sau de embolii. Cea mai grava este arterita cauzata de ateroscleroza. Fumatul, consumul de grasimi, diabetul, hipertensiunea arteriala favorizeaza procesul de ingustare a vaselor prin formarea placilor de aterom. La tineri, fumatul excesiv inflameaza arterele pe intreaga lungime, generand trombangeita obliteranta. Apar dureri acute in gamba, muschiul se intareste si bolnavul nu poate merge mult. Piciorul bolnav e palid, apoi devine rosu-vanat si in final poate sa apara cangrena. Anevrismele se manifesta prin dilatarea excesiva a unei portiuni a vasului de sange, cu formarea de trombi. Prin pierderea elasticitatii peretilor, vasele se pot rupe, producandu-se hemoragii periculoase. Inflamabile arterelor cuprind vasele mari si mici mai ales de la membrele superioare si se datoreaza unor boli imunologice. Arterita Burger se intalneste la barbati si cuprinde mainile si picioarele. Arterita Takayasu se intalneste la femei si afecteaza membrele superioare. Bolile limfatice sunt generate de tulburari Ia nivelul canaliculelor care dreneaza limfa din spatiile interstitiale ale tesuturilor. Apar mai ales la femei la care se umfla picioarele si gleznele. Varicele sunt dilatari ale vaselor de singe de la periferie spre centru. Dilatarea venelor face sa stagneze sangele in picioare ceea ce duce la umflarea lor, dureri etc. Varicele esofagiene se dilata atunci cand ficatul nu mai poate drena sangele, cu risc de rupere la contact cu alimente tari.
Nu se va sta mult timp in picioare. Daca se sta pe scaun, se va folosi un suport pentru ridicarea picioarelor.
Se va face gimnastica medicala.
incaltamintea va fi comoda, calduroasa si impermeabila.
Nu se folosesc jartiere care sa jeneze circulatia sangelui.
Caldura la picioare.
Apa cu care se face baie nu trebuie sa fie rece sau fierbinte.
Nu se va sta in mediu cu fum.
• Pentru imbunatatirea circulatiei venoase si arteriale, artroza, reumatism in general, edeme, pe pielea fara rani sau zgarieturi se fac aplicatii locale cu tinctura de spanz (la 1 cm radacina de spanz, 6 dl alcool de 60°, macerat 30 zile la intuneric, in sticla de culoare inchisa). Tinctura se foloseste doar extern, deoarece este toxica.
• Unguente romanesti: „Variterp" si „Stimuven", care amelioreaza circulatia sangvina.
• Ceai cu: frunze de salvie, vasc, maces (contin vitamina P, care contribuie la mentinerea permeabilitatii si fragilitatii vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui la acest nivel), sulfina (dilata vasele periferice, mareste permeabilitatea si inlatura vasoconstrictia), papadie (normalizarea circulatiei sangelui).
• In hipotensiune, arterita sau alte afectiuni vasculare se beau 200 ml decoct de urzica, dimineata, inainte de micul dejun. • „Taga Man", produs de compania Glaxo-SmithKline-Europharm. Contine Gingko biloba si polen.
• „Apa vie", saraca in deuteriu, reduce colesterolul.
   Sa se faca cure cu un amestec in parti egale de pulbere de catina, polen si miere. Se ia cate 1 lingurita de 4 ori/zi.
• Sa se consume citronade cu apa plata, lamaie si miere. Flavonoidele din coaja de lamaie au efecte tonice vasculare si antiinflamatoare.
• Pe locurile afectate se pun comprese cu frunze de varza zdrobite.
• „Proctovenorutin", produs de Laboratoarele Medica din Bucuresti contine faina de castane salbatice, rutina (aminoacid care protejeaza vasele) si coaja de salcie (aspirina vegetala). Ajuta in tromboflebita, hemoroizi, varice, fragilitate vasculara. Se fac cure de 2 luni in sezonul cald.
• „Stimuven plus", produs de „Exhelios" Timisoara, contin: spanz, castan salbatic, hamammelis. Se face masaj usor in tratarea varicelor, trombolebitei, echimozelor.
• „Ginkgo plus", produs de firma „Parapharm", contine ginkgo bioba, paducel si passiflora, plante protectoare vasculare, reglatoare ale tensiunii si vasodiktatoare. Se recomanda in deficiente circulatorii, arteriopatii, tromboze, prevenirea accidentelor vasculare.
• „Stapanul inimii", fabricat de firma „Santo Raphael" Bucuresi, contine o combinatie de plante care controleaza intreaga circulatie sangvina. Tinctura vindeca arteritele, ischemia cardiaca, insuficienta circulatorie cerebrala si generala, hipertensinea, bolile vasculare si cardiace care apar pe fond psihic.
• „Tonic venos", tinctura produsa de „Dacia-Plant" din Seles, Alba, contine plante antiinflamatoare si tonice venoase care ajuta in varice si hemoroizi.
• Tinctura de fructe de soc este tonic vascular si laxativ bland. Boabele contin antociani ce ajuta la mentinerea tonusului si a elasticitatii venelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pagini