luni, 20 iunie 2011

Laptelede capra - elixirul alb


Produse din lapte de capra
Laptele ca atare
Avem sanse destul de scazute, deocamdata, de a-l gasi in magazinele noastre, in schimb, este din ce in ce mai usor de procurat de la producatorii particulari, care au inceput sa se orienteze tot mai mult spre cresterea caprelor.
Cel mai bun - laptele proaspat muls
Laptele de capra este usor de recunoscut prin culoarea sa alb deschis (laptele de vaca este alb-galbui), precum si prin faptul ca nu trebuie omogenizat, grasimile pe care le contine fiind dispersate uniform in masa sa (in timp ce globulele de grasime din laptele de vaca au tendinta de a se separa la suprafata). Laptele de capra este considerat superior celui de vaca, deoarece este mai usor de digerat (da mult mai rar alergie si intoleranta digestiva), fiind totodata mai bogat in minerale constitutive si in oliogoelemente. Principalul neajuns invocat este mirosul specific pe care il are laptele de capra, dar care nu este prezent totdeauna, el fiind dependent de furajele pe care le consuma animalele.
De regula, pentru a obtine efecte terapeutice, se administreaza minimum 250 ml (o cana) de lapte de capra, fiert sau nu. Laptele nefiert, consumat in maximum 48 de ore de la mulgere, este considerat a fi cel mai activ din punct de vedere terapeutic, dar in cazuri rare, poate provoca deranjamente digestive si infectii. Ca atare, persoanele sensibile, cum ar fi copiii mici, femeile insarcinate sau care alapteaza nu vor consuma decat laptele de capra fiert, care este mai sigur. Cel nefiert, in schimb, are un nivel calitativ net superior celui pasteurizat, deoarece pasteurizarea denatureaza proteinele si inactiveaza enzimele.
Iaurtul de capraIaurtul de capra are putine calorii
De vreo cativa ani, au aparut in comertul de la noi si iaurturi, lapte batut, kefir sau sana obtinute din lapte de capra. Sunt, de obicei, produse in Romania, in judetele din Transilvania mai ales, fiind obtinute din lapte autohton, din capre care au fost furajate natural. Toate aceste specialitati din lapte de capra sunt de obicei degresate partial, avand un numar foarte mic de calorii, din acest motiv fiind recomandate mai ales pentru dietele supraponderalilor.
Ratia zilnica de iaurt de capra este de 250-500 ml, asigurand o buna parte din necesarul de minerale, regland secretia pancreasului, digestia si nivelul grasimilor din sange.
Telemeaua si casul de capra
Sunt de preferat in terapie, fiind produse traditionale romanesti, proaspete, pe care le gasim atat la producatorii particulari, cat si in magazinele de la noi. Telemeaua si casul de capra, la fel ca si laptele, au o culoare mai alba decat cele de vaca, precum si un miros - mai mult sau mai putin puternic - specific. Aceasta branza este foarte bogata in grasimi usor digerabile si asimilabile, fiind recomandata in mod special celor subponderali, convalescentilor, persoanelor cu o dieta predominant vegetariana, saraca in grasimi si in proteine, dar si celor care cauta un substitut sanatos pentru carne.
Casul de capra - un substitut sanatos pentru carne
Este o specialitate greceasca, obtinuta din combinatia a doua feluri de lapte: de capra si de oaie. Feta are, ca atare, o buna parte din efectele vindecatoare ale laptelui de capra, despre care vom vorbi pe larg in cele ce urmeaza. Inainte de a vedea, insa, care sunt efectele de prevenire terapeutica ale laptelui de capra si ale derivatelor sale, sa mai mentionam cateva feluri de branza de capra, pe care le gasim in Europa. La greci, pe langa celebra Feta, mai gasim Mizithra si Anthotyros, in Marea Britanie, branza de capra este produsa mai ales in Irlanda, avand numele de Pantysgawn, in Spania gasim Mat, iar in Norvegia Brunost (se prepara printr-o metoda speciala, care ii da o culoare bruna). Toate aceste feluri de branza au efecte vindecatoare remarcabile, preluate din laptele de capra de la care provin.
Boli prevenite cu ajutorul laptelui de capra si al derivatelor sale
* Intoleranta la produse lactate - consumul de lapte de capra si de produse derivate din acesta a crescut foarte mult la nivel mondial, deoarece sunt mult mai usor de digerat. Persoanele care au intoleranta la laptele de vaca, manifestata prin balonari, indigestii etc., pot consuma de regula produsele din lapte de capra, fara a aparea aceste simptome. Se pare ca substantele care provoaca reactii alergice, prezente in laptele de vaca in cantitati semnificative, sunt in mare masura absente in laptele de capra. Apoi, digestia usoara permite lactozei (principalul alergen din lapte) sa treaca mai repede prin tubul digestiv, oferindu-i timp mai putin sa fermenteze si sa creeze probleme.
* Osteoporoza - un studiu finlandez, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, arata ca tinerele fete care consuma frecvent lapte de capra in adolescenta vor avea o densitate osoasa mult mai buna si un risc de a dezvolta ulterior osteoporoza mult mai mic. Aceasta se explica prin calciul usor asimilabil din acest aliment, dar si prin efectele echilibrante hormonale pe care acest tip de lapte il are.
* Tulburarile de crestere la copii - laptele de capra are un procent de minerale si oligoelemente considerabil mai mare decat cel de vaca. Mai mult, mineralele din acest lapte sunt foarte usor de asimilat (intr-un procent comparabil cu cele din laptele matern). Ca atare, copiii cu intarzieri de crestere si de dezvoltare a sistemului nervos vor beneficia din plin de consumul de lapte si iaurt din lapte de capra. Prin continutul sau de fosfor, de vitamine din complexul B, acest lapte este util si pentru prevenirea ori recuperarea intarzierilor in dezvoltarea sistemului nervos si a abilitatilor cognitive.
Incepeti ziua cu o cana de lapte de capra
* Diabet si colesterol marit - un studiu facut pe 2375 de barbati irlandezi, care s-a intins pe o perioada de 20 de ani, a demonstrat ca un consum zilnic de 500 ml de lapte de capra zilnic reduce cu 62% riscul de diabet, tinand in limite normale si valorile colesterolului. Alte studii arata ca iaurtul de capra reduce valorile glicemiei si eficientizeaza actiunea insulinei in organism (reduce rezistenta la insulina).
* Litiaza biliara, dispepsia, sindromul de malabsorbtie - grasimile (trigliceridele cu lant mediu) din laptele de capra au, intre altele, un puternic efect drenor biliar, favorizand evacuarea bilei si impiedicand stazele biliare, care conduc la formarea calculilor. Ele sunt usor digerabile, normalizand metabolismul si favorizand asimilarea diferitelor substante nutritive.
* Boala canceroasa - inca din Antichitate, laptele de capra este creditat cu o actiune antitumorala, fiind folosit atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea diferitelor forme de cancer. Studiile moderne confirma aceasta actiune antitumorala si protectoare a laptelui de capra. De pilda, s-a dovedit prin studii de medicina experimentala ca iaurtul de capra protejeaza peretii intestinului gros de actiunea mutagena a unor substante cancerigene, cum ar fi nitritii sau caragenanul din mezeluri. Un alt studiu a demonstrat ca aportul de calciu organic si alte oligoelemente din laptele de capra reduce cu pana la 55% riscul de cancer la san.
* Artrita reumatoida - laptele de capra administrat sistematic, pe perioade lungi de timp, ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor cartilaginoase de la nivelul articulatiilor. Mai mult, in laptele de capra au fost identificate adesea substante cu un puternic efect antiinflamator, preluate in lapte direct din plantele medicinale pe care caprele le pasc in mod curent. Aceste substante, odata ingerate, previn puseele reumatice, ajuta la reducerea inflamatiilor articulare si la revenirea mobilitatii normale a articulatiilor.
Tratamente interne
* Adjuvant in boli pulmonare - desi studiile clinice facute pe aceasta tema intarzie sa apara, eficienta laptelui de capra in tratarea bronsitelor, tusei, pneumoniei sau a tuberculozei pulmonare a fost demonstrata de nenumarate ori de catre medicina traditionala, fiind sustinuta partial si de datele stiintifice deja existente.
Intre altele, laptele de capra este foarte usor digerabil si asimilabil, fiind un tonic extraordinar pentru organismul slabit de infectie. Apoi, caprele au o dieta vegetala extrem de diversificata, consumand atat plantele de pajiste, cat si frunzele anumitor arbori si arbusti, ceea ce explica prezenta in laptele lor a unor substante cu efect stimulent imunitar si antimicrobian. Se administreaza cate 500 ml de lapte de capra pe zi, in cure de 60-90 de zile. In medicina populara romaneasca, efectele tonice ale laptelui de capra sunt amplificate prin administrarea sa impreuna cu miere si cu galbenus de ou crud.
* Infertilitate si impotenta masculina - laptele de capra este o sursa foarte buna de aminoacizi, care contribuie la formarea spermei imbunatatindu-i si calitatea. Apoi, se pare ca laptele de capra actioneaza si la nivel endocrin, stimuland activitatea gonadelor si secretia de hormoni masculini. In medicina populara romaneasca, se administreaza zilnic jumatate de litru de lapte de capra, impreuna cu suc de napraznic sau cu iarba de napraznic pisata (cate 10 grame pe zi). In nordul Europei, laptele de capra se administreaza cu galbenus de ou, pentru amplificarea potentei si a fertilitatii.
* Anemie feripriva - desi o cana de lapte contine doar putin peste 10% din cantitatea de fier necesara zilnic, laptele de capra este unul din cele mai bune remedii contra lipsei de fier si a anemiei feriprive. Studiile de laborator au aratat ca o dieta cu lapte de capra ajuta la o asimilare mult mai buna a acestui oligoelement din alte surse, cum ar fi galbenusul de ou, cerealele integrale, urzica, spanacul etc.
* Lipsa de calciu - un studiu pe pacienti umani a concluzionat ca un consum sistematic de branza de capra este mult mai eficient pentru tratarea lipsei acestui mineral, decat pilulele cu saruri de calciu pe care le gasim in farmacie. Pentru tratarea lipsei de calciu se recomanda consumul, vreme de 30-60 de zile, a minimum 150 de grame de branza de capra pe zi. Este un tratament foarte eficient, cu rezultate rapide, fara efecte adverse si nu in ultimul rand... gustos.
* Fracturi - in perioada formarii calusului (tesutul cicatriceal osos) se recomanda consumul zilnic de iaurt si branza de capra. Un studiu al Departamentului de Fiziologie al Universitatii din Granada, Spania, a aratat ca administrarea acestor lactate duce la o mineralizare mult mai rapida si la o refacere solida a oaselor.
* Sindrom premenstrual - consumul de lapte sau iaurt de capra in faza luteala (a doua jumatate) a ciclului menstrual reduce simptomele dinaintea menstrelor. Pacientele care au eliminat laptele de vaca si alte surse de proteine animale din alimentatie, consumand in schimb produse lactate de la capre, au remarcat absenta sau reducerea durerilor mamare, a starilor de somnolenta sau de irascibilitate, a balonarii si a crampelor abdominale premergatoare menstrelor.
* Efort fizic si intelectual intens - laptele de capra este o sursa foarte buna de riboflavina, o substanta din complexul B, care asigura energia necesara pentru eforturile la care este supus sistemul muscular si nervos. Mai mult, laptele de capra, fiind usor digerabil si asimilabil, furnizeaza rapid o cantitate insemnata de energie organismului, cu consumuri minime si fara a produce alte reactii adverse. De altfel, in multe zone din Asia, soldatii care efectueaza munci grele, dar si practicantii de meditatie si de arte martiale, au ca aliment de baza laptele de capra, care s-a dovedit un foarte bun sustinator de efort pe termen lung.
* Adjuvant in tulburarile de ritm cardiac, hipertensiune - doua cani de lapte sau o cana de iaurt de capra asigura mai mult de o treime din necesarul zilnic de potasiu. Or, un aport masiv de potasiu ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reglarea ritmului cardiac, prevenind aparitia aritmiei si a tahicardiei. Iaurtul de capra este foarte eficient si in curele drastice de slabire, unde are chiar rolul de a feri sistemul cardiovascular de eventualele derapaje.
* Constipatie, tulburari de tranzit intestinal in general - o cana de iaurt de capra consumata dimineata si una seara rezolva adesea problemele de tranzit intestinal, fara alte interventii. Aceasta, deoarece normalizeaza digestia, ajuta la evacuarea prompta a vezicii biliare si, nu in ultimul rand, normalizeaza flora colonului. In medicina populara romaneasca, pentru cei incuiati la mate, zerul de lapte de capra se asocia cu miere de mana, cate trei linguri din fiecare, administrate dimineata, avand un efect prompt de deblocare a tranzitului.
* Ulcer gastric - in medicina populara romaneasca, laptele de capra este considerat unul dintre cele mai eficiente leacuri impotriva ulcerului, deoarece calmeaza rapid durerile, actionand ca un pansament asupra tesuturilor lezate de catre secretiile gastrice. Se recomanda consumul pe stomacul gol a jumatate de cana de lapte de capra, de fiecare data cand apar durerile. Totusi, la inceput se vor administra cantitati mici din acest remediu, care - ca de obicei in aceasta afectiune - poate avea efecte destul de diferite, uneori chiar contrare la diferiti pacienti.
* Ingrasare - reclamele care asociaza o ceasca de iaurt, bauta in fiecare zi, cu o silueta subtire pot avea o baza reala, din punct de vedere stiintific, daca iaurtul respectiv este obtinut din lapte de capra. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca acest iaurt are efecte de reglare hormonala, ceea ce ar putea explica si o reglare conexa a apetitului. Apoi, insusi aportul masiv de calciu organic, usor asimilabil, are drept efect un mult mai bun metabolism, ajutand la o ardere accelerata a caloriilor depozitate in tesuturile grase.
* Sarcina - laptele si produsele lactate de capra fac parte din asa-numitele alimente ideale pentru femeile insarcinate. Sunt bogate in calciu, necesar formarii tesutului osos, dar si in vitamine din complexul B si in fosfor, necesare dezoltarii sistemului nervos al foetusului. Nu in ultimul rand, consumul de lapte de capra previne hipertensiunea, tulburarile de ritm cardiac, deranjamentele biliare, frecvente la femeile gravide.
FRUMUSETE
Sapun din lapte de capra
Laptele de capra si unele derivate obtinute din acesta sunt, folosite intern si extern, adevarate elixiruri pentru piele. De pilda, in cele mai selecte centre de infrumusetare din lume, se foloseste zerul de lapte de capra, sub forma de bai speciale pentru intinerirea pielii. Aceasta, pentru ca s-a demonstrat ca ingredientii activi din acest lapte sunt identici cu cei din stratul protector al epidermei umane.
Lactatele de capra, la fel ca si cele de oaie, sunt eficiente si cand vine vorba de dieta anticelulitica. Administrate intern, alaturi de miscare, masaj, creme, ele contribuie la imbunatatirea metabolismului grasimilor si la normalizarea aspectului tesutului adipos.
Precautii si contraindicatii
Toate studiile facute pana in prezent arata ca efectele adverse la administrarea laptelui de capra sunt foarte reduse. Totusi, produsele lactate de capra vor fi administrate cu prudenta, la inceput in doze mici, celor care sufera de intoleranta la lactoza, celor cu colita de fermentatie sau cu diverse alte tulburari de tranzit intestinal. Daca apar fenomene neplacute, atunci administrarea laptelui de capra se intrerupe imediat.

vineri, 10 iunie 2011

ULEIURI VEGETALE

De masline, de floarea-soarelui, de rapita sau de soia, le punem zilnic in farfurie, uitand ca fiecare in parte are si valoare de medicament. La ce servesc si cum se folosesc, aflati din cele ce urmeaza
Surse de vitamine si acizi grasi esentiali, uleiurile aduc energia necesara bunei functionari a organismului. Un firicel de ulei de masline va poate salva viata, protejandu-va arterele si inima. Floarea-soarelui si arahidele au grija de pielea dvs. Dar atentie: proasta lor utilizare poate sa strice tot...
Iata o selectie a celor mai eficiente dintre ele:
ULEIUL DE MASLINE
Vitamina E pentru ficat, inima, artere si... tinerete
In antichitate, grecii si romanii ii spuneau "aur lichid", parere impartasita si de francezi, care ii apreciaza gustul de soare si de Mediterana. Trebuie spus ca uleiul de masline este bun la toate: delicios in salate de cruditati, dar si pentru gatit sau prajit. Se spune, adesea, ca uleiul de masline este lejer... dar ar trebui spus, mai degraba, ca e digest.
SANATATE. Uleiul de masline accelereaza secretia bilei de catre ficat si faciliteaza asimilarea alimentelor. Dar profita si inima si arterele! Uleiul de masline isi exercita actiunea benefica diminuand valorile colesterolului "rau" si impiedicand sclerozarea arterelor. Dintre toate uleiurile, el este cel mai bogat in vitamina E, vitamina anti-radicali liberi, vitamina care lupta impotriva imbatranirii celulare.
Utilizare: se administreaza o lingurita pe zi.
Frumusete. Binefacerile interne ale uleiului de masline se vad si in exterior: un consum suficient de ulei de masline ajuta la mentinerea unei pieli suple si a unui ten luminos. Puteti sa-l utilizati, de asemenea, pe piele, aplicandu-l pe toate "bubitele" cauzate de vant, de frig sau de aerul uscat. Crapaturi, maini si picioare uscate, nimic nu rezista unui masaj usor cu ulei de masline curat. Aplicat sub forma de masca, el intareste cheratina din unghii si par. Unghiile se intaresc si nu mai sunt casante, iar parul devine suplu si stralucitor. Un adevarat produs de frumusete, ascuns in... bucatarie.
Uleiul de masline "virgin"
Aceasta denumire certifica faptul ca uleiul n-a suferit nici un proces de rafinare chimica. Maslinele, recoltate la sfarsitul lunii noiembrie, sunt presate direct, fara fierbere prealabila (este prima "presare la rece"). Zeama lor este apoi decantata si purificata cu ajutorul filtrelor. Uleiul obtinut este limpede, dar isi pastreaza totusi culoarea castaniu-aurie si intreaga aroma de masline.
Doar uleiurile "bio", produse din plante netratate, pot "scapa" de rafinarea chimica si pot primi denumirea de "ulei virgin".
ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI
Uleiul extras din "fiica soarelui" vine de pe meleaguri indepartate. Cultivata de catre azteci, floarea-soarelui a fost adusa in Europa de conchistadorii spanioli, care au facut din ea... o superba floare ornamentala, de culoare galben aprins.
Abia doua secole mai tarziu, a inceput extractia de ulei din floarea-soarelui. Nuanta lui aurie si savoarea de fruct ne seduc.
SANATATE. Este foarte bogat in Omega-6, un acid gras esential, pe care organismul nu-l poate fabrica singur si care ne regularizeaza metabolismul. Uleiul de floarea-soarelui exercita, de asemenea, o actiune benefica asupra mucoaselor, pe care le inmoaie cam ca o crema hidratanta folosita intern... Aproape la fel de bogat in vitamina E (anti-imbatranire) ca uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui previne, de asemenea, excesul de colesterol.
Utilizare: o lingurita dimineata, pe stomacul gol.
Frumusete. Uleiul de floarea-soarelui face adevarate minuni acolo unde nu ne asteptam: fiind foarte fluid, patrunde bine in piele, deci este ideal ca ulei pentru masaj! El poate fi utilizat in stare pura sau parfumat cu o picatura de ulei aromat la alegere.
ULEIUL DE ARAHIDE
Arahidele au aceeasi origine sud-americana ca si floarea-soarelui, chiar daca astazi sunt cultivate preponderent in Africa. Presate la rece, ele dau un ulei cu puternica savoare de fructe. Uleiul poate fi folosit crud, in salate, dar punctul lui forte este gatitul. El rezista la temperaturi ridicate, de aceea este un produs folosit la prajit.
SANATATE. La fel ca uleiul de floarea-soarelui si masline, si uleiul de arahide contine o cantitate mare de vitamina E, dar mai ales de vitamina A, primordiala pentru vedere si pentru intarirea imunitatii. Uleiul de arahide exercita, de asemenea, o actiune benefica in inflamatii si ulcere stomacale, dar si asupra intestinului, fiind indicat in cazul iritarii tubului digestiv. Un singur neajuns: uleiul de arahide poate cauza alergii destul de violente, mai ales la copii.
Utilizare: o lingurita pe zi.
Frumusete. Folosit in masaje, uleiul de arahide potoleste durerile lombare si abdominale. Este un bun calmant al inflamatiilor ce apar dupa un efort muscular.
ULEIUL DE SOIA
Este inca destul de rar pe pietele europene. Poate pentru ca este prea fragil pentru a suporta fierberea. De culoare galben transparent, uleiul de soia s-a dovedit a fi savuros, mai ales pentru asezonat salatele de legume. Contine un adevarat cocteil de vitamine A,D si E.
SANATATE. Este recomandat, de asemenea, in tulburarile cardio-vasculare, favorizand eliminarea depunerilor de grasimi de pe artere. Dar cea mai importanta caracteristica a lui: este bogat in lecitina, o substanta care favorizeaza digestia si... reproducerea! Si care stimuleaza memoria si performantele fizice.
Utilizare: o lingurita dimineata, pe stomacul gol.
ULEIUL DE RAPITA
A revenit spectaculos printre uleiurile considerate benefice sanatatii. De culoare deschisa si cu un gust mai degraba neutru, uleiul nu aminteste nici pe departe de micile flori galbene (si urat mirositoare!) din care este extras. Exact ca si cel de soia, este un ulei fragil, care nu rezista la fierbere. Este folosit, deci, pentru salate, cruditati si marinate. Dar fragilitatea lui se datoreaza, de fapt, continutului bogat in Omega-3, acidul gras esential, devenit in ultimii ani vedeta programelor nutritioniste. Este acel faimos acid gras care joaca un rol primordial in reinnoirea celulelor inimii si ale creierului.
Remediul anti-oboseala: doua linguri de supa cu ulei de rapita pe zi sunt suficiente pentru a acoperi 98% din necesarul zilnic de Omega-3. Nu ezitati! Preparati sosurile pentru salate cu ulei de rapita.
ULEIUL DE NUCA
Nu suporta fierberea, dar este pretios. Are un gust deosebit, specific dulce-amarui. El adauga un plus de rafinament salatelor de legume si vinegretelor cu otet balsamic. Se combina foarte bine cu otetul de mere. Este, de fapt, campion la toate categoriile, datorita continutului sau bogat in Omega-6 si Omega-3. Ar fi de-a dreptul perfect, daca n-ar exista un detaliu... Rancezeste repede, tocmai datorita acizilor grasi pe care-i contine. De aceea, el trebuie conservat la rece si la intuneric. Si cumparat in cantitati mici, pentru a-l consuma repede.
SANATATE. Impiedica procesul de imbatranire si functioneaza ca un laxativ usor, fiind deosebit de eficient in combaterea parazitilor intestinali. Consumati-l zilnic daca puteti.
Uz extern: Uleiul de nuca este benefic pentru par. Masajele cu ulei de nuca le sunt indicate copiilor rahitici sau anemici.
Prajitul in ulei: pericole
Utilizati in exclusivitate uleiul de masline si floarea-soarelui, celelalte transformandu-se in substante toxice, la temperaturi ridicate.
Dupa folosire la prajit, aruncati uleiul. Nu-l utilizati mai mult de o singura data!
Nu adaugati niciodata ulei nou peste cel deja folosit. Nu-l lasati sa fumege si sa dea in clocot.
Toate proprietatile benefice ale uleiurilor sunt distruse de la prima folosire. Reduceti uleiul incins si preferati-l pe cel crud.
Regimul cretan
Dintotdeauna, cretanii au prezentat riscul cel mai scazut de boli cardiace din lume. La inceputul anilor `90, oamenii de stiinta au vrut sa afle de ce, si s-au apucat sa studieze deprinderile alimentare ale locuitorilor de pe frumoasa insula greceasca.
Concluzia: carne putina, in schimb, cantitati mari de legume, de peste si de... ulei de masline! In anumite familii se obisnuieste sa se bea in fiecare dimineata un paharel de ulei, pentru a incepe bine ziua. Doi medici francezi, profesorii Renaud si de Lorgeril, au initiat un studiu asupra pacientilor cardiaci. Jumatate din subiecti au fost supusi regimului cretan, cealalta jumatate urmand dieta prescrisa in mod obisnuit bolnavilor de inima. Dupa doi ani, numarul recidivelor in cadrul primei grupe scazuse cu 30%, astfel ca studiul care ar fi trebuit sa dureze 5 ani a fost intrerupt, iar grupa a doua de pacienti a fost supusa, si ea, regimului cretan. Ar fi fost o crima sa-i priveze de binefacerile acestuia. Explicatia? Uleiul de masline este bogat in acizi grasi care fluidizeaza sangele, impiedica formarea cheagurilor si sporeste nivelul colesterolului "bun". Binefacerile lui se combina foarte bine cu cele ale acizilor Omega-3, prezenti in cantitate mare in peste. O combinatie care ne poate salva viata!
FRUMUSETE
Magazinele cu produse dietetice si naturale ne pun la dispozitie un numar mare de uleiuri variate.
Puteti testa urmatoarele uleiuri - ca produse estetice, aplicandu-le extern:
Uleiul din samburi de caise, foarte penetrant, este absorbit complet de epiderma. Il puteti utiliza ca o "crema de zi", fara sa va temeti ca fata dvs. va fi lucioasa. Uleiul tonifica si intarzie aparitia efectelor imbatranirii. In fine, el ofera protectie impotriva razelor solare.
Uleiul de ricin accelereaza cresterea parului. In acest caz, este ideal sa va masati pielea capului, sa va legati cu un prosop si sa lasati uleiul sa actioneze peste noapte. Uleiul de ricin rehidrateaza parul tocit de vopsit si permanent. In fine, proprietatile lui cicatrizante sunt dublate de actiunea asupra petelor maronii si a alunitelor, contribuind la disparitia lor.
Uleiul de trandafir, cicatrizant si hidratant, actioneaza asupra vergeturilor, acneei si cuperozei. El contine retinol, vitamina A care intra in compozitia a numeroase produse dermatologice.

Pagini