duminică, 10 iunie 2012

Lemnul-dulce (Glycyrrhiza


glabra) este o planta iubitoare de soare si lumina, care creste in albiile secate ale raurilor si in luncile neimpadurite. In popor i se mai spune si raculet, dulcisor sau iarba dulce, datorita gustului radacinii sale. Frunzele sale, care in curand vor iesi la lumina, sunt fine si inchise la culoare, florile sunt mici si albe si are o radacina foarte puternica, care strapunge solurile dificile si pietroase. Il intalnim in Oltenia, in sudul Moldovei (judetul Vrancea) si in Banat, fiind adus din indepartata Indie si aclimatizat in tara noastra, cu mii de ani in urma. Este o planta care a produs in ultimele decenii o adevarata revolutie in industria farmaceutica, efectele sale imunostimulente si hormonale foarte puternice, dar nu numai ele, trezind un imens interes oamenilor de stiinta din intreaga lume. Sute de studii i-au fost dedicate, iar aplicatiile practice si rezultatele terapeutice obtinute au fost pe masura, asa incat in prezent este una din cele mai folosite plante de pe glob. Iata in continuare cateva reguli de recoltare si de preparare, precum si efectele medicinale ale acestei plante de exceptie.
Recoltarea
De la aceasta planta se foloseste radacina, foarte bogata in substante zaharoase, de cateva zeci de ori mai dulci decat zaharul, ceea ce-i justifica perfect denumirea de lemn-dulce. Recoltarea se face chiar acum, primavara, dar si toamna tarziu. Rizomul plantei se dezgroapa cu o cazma, apoi se spala in apa rece, dupa care se despica in fasii mici (pentru a nu mucegai) si se pune la uscat in strat subtire, in locuri calduroase si bine aerisite. Atunci cand fasiile de radacina devin casante si se rup usor la indoire, planta este suficient de uscata si se poate depozita in saci de hartie, intr-un loc racoros si lipsit de umiditate.
Mod de preparare si administrare
Pulberea de lemn-dulce
Se obtine prin macinarea fina, cu rasnita electrica de cafea, a radacinilor uscate. Pulberea astfel obtinuta se depoziteaza in borcanele inchise ermetic, in locuri ferite de lumina, asa incat principiile sale active sa nu se degradeze. Se administreaza cate o jumatate de lingurita, de trei-patru ori pe zi, in cure cu o durata de 12 zile.
Infuzia combinata de lemn-dulce
Se obtine prin punerea la macerat a 3-4 lingurite de lemn-dulce, intr-o cana cu apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana cu apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se astfel un preparat ce poate fi folosit atat intern, cat si extern.
Tinctura de lemn-dulce
Se obtine prin macerarea a 10 linguri de planta maruntita, in jumatate de litru de alcool de 70 de grade, vreme de doua saptamani, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, continutul borcanului se filtreaza prin tifon, iar tinctura se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza, de regula, o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Este o forma de administrare foarte eficienta, deoarece principiile din lemnul-dulce sunt foarte rapid asimilate de organism, dar prezinta un mare dezavantaj: continutul de alcool, total contraindicat in cazurile de hepatita, de boli tumorale sau de deficiente imunitare. In toate aceste cazuri, se poate folosi, in schimb, urmatoarea forma de administrare, care are o eficienta terapeutica iesita din comun.
Extractul de lemn-dulce
Se obtine din tinctura de lemn-dulce, din care se evapora complet alcoolul, ramanand o pulbere fina, dulce si extrem de concentrata in principii active - extractul de lemn-dulce. Acest extract contine de 10 ori mai multe principii active decat simpla pulbere de lemn-dulce. Mai mult, aceste principii active din extract sunt asimilate integral de organism, si nu doar in proportie de 25%, ca in cazul simplei pulberi. Ca atare, extractul este "medicamentul" cel mai concentrat care se poate obtine din lemn-dulce, asa incat nu este de mirare ca toate studiile facute in ultimele decenii cu aceasta planta au folosit extractul.
La noi in tara, extractul de lemn-dulce se gaseste combinat in proportii egale cu planta integrala, sub forma unor capsule cu o eficienta terapeutica remarcabila. De regula, o capsula contine in jur de 100 de miligrame de extract uscat de lemn-dulce. Dozele necesare de capsule cu extract vor fi precizate pentru fiecare tip de afectiune in parte.
Cataplasma cu lemn-dulce
Pulberea plantei se amesteca bine cu apa calduta, pana cand se formeaza o pasta care se inveleste in tifon si apoi se aplica pe zona afectata. In tratamentul reumatismului, peste cataplasma se pune o sticluta cu apa fierbinte, pentru a potenta efectul terapeutic al plantei.
Tratamente interne cu lemn-dulce
* Gripa, raceala - la trecerea dintre anotimpuri, cand sistemul imunitar este slabit si suntem foarte susceptibili la raceli si gripe, o cura cu extract de lemn-dulce este salvatoare. Se administreaza cate opt capsule de extract de lemn-dulce, vreme de 10-20 de zile, pentru a creste capacitatea de lupta a organismului contra infectiei gripale. Odata raceala instalata, se iau cate 10 capsule pe zi, pana la disparitia simptomelor bolii.
* Hepatita virala A, B si C - cercetari facute in Japonia, de catre profesorul K. Yasuda si colaboratorii sai, au pus in evidenta faptul ca tratamentul cu lemn-dulce stopeaza evolutia hepatitelor virale. La un grup de pacienti cu hepatita B si C, tratati cu extract din aceasta planta, s-a observat dupa zece ani o rata a cirozei si a cancerului hepatic semnificativ mai mica (sub 50%) decat la grupul martor. Se tin cure de cate patru saptamani, timp in care se administreaza cate 10 capsule cu lemn-dulce pe zi. Dupa incheierea curei se tine o pauza de 7-14 zile, dupa care tratamentul se poate relua. Administrarea extractului de lemn-dulce se poate face si in paralel cu tratamentele cu interferon, a carui actiune o potenteaza, reducand in schimb efectele adverse.
Radacina de lemn-dulce
* Herpesul - se urmeaza aceeasi cura de la hepatita virala, pentru prevenirea recidivelor si pentru a diminua simptomele bolii. Deoarece actiunea lemnului-dulce este sistemica, tratamentul se poate folosi in herpesul cu orice localizare. Studiile de medicina experimentala au aratat ca herpesul se vindeca mai repede, iar recidivele sunt mai rare atunci cand este administrat lemnul-dulce.
* Cancerul hepatic - conform studiilor medicului japonez Y. Arse, administrarea extractului de lemn-dulce previne aparitia cancerului hepatic si chiar provoaca intrarea in remisie a carcinoamelor hepatice, mai ales a celor aflate in primele faze. Mai mult, aceasta planta s-a dovedit ca stimuleaza secretia de interferon - substanta folosita frecvent in prevenirea acestei afectiuni. Se administreaza capsulele cu extract de lemn-dulce: cate zece pe zi, in cure de 30 de zile, cu 14 zile de pauza.
* Cancerul de prostata - in momentul de fata exista trei medicamente pe baza de lemn-dulce, produse in China si Japonia, pentru tratarea cancerului de prostata. Marile companii farmaceutice studiaza in prezent felul in care aceasta planta ajuta tratamentul clasic cu citostatice, rezultatele fiind mai mult decat incurajatoare. Se iau cate 8 capsule pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 15 zile de pauza.
* Cancerul de col uterin - un studiu de medicina experimentala facut in anul 2007, in Japonia, de catre K. Niwa si colaboratorii, arata ca administrarea de extract de lemn-dulce incetineste evolutia tumorilor maligne cu aceasta localizare si le face sa intre in remisie. Se iau cate 100 mg de extract pe zi, in cure de 15 zile, urmate de alte sapte zile de pauza, dupa care administrarea se reia. Acelasi tratament este valabil si in cancerul de piele.
* Reumatismul - se ia lemnul-dulce sub forma de tinctura, cate 3-4 lingurite pe zi, in cure de 30 de zile, cu 10 zile de pauza. Tinctura de lemn-dulce are un efect antiinflamator cu totul exceptional asupra articulatiilor, asemanator derivatilor de cortizon. Iar actiunea sa este potentata foarte bine si de cataplasmele calde cu lemn-dulce, care se aplica direct pe locul afectat.
* Alergia - se face o cura cu extract uscat de lemn-dulce, vreme de 21 zile, timp in care se iau cate 100 miligrame pe zi. Acest preparat stimuleaza secretia de cortizon natural, substanta antialergica si antiinflamatoare puternica, care fara a vindeca aceasta afectiune, amelioreaza foarte mult simptomele. Este un remediu pe care este bine sa il aveti la indemana mai ales in timpul apropiatelor polenizari, cand declansarea alergiei este frecventa si este nevoie de un remediu pentru a interveni rapid.
* Lupusul eritematos - simptomele acestei afectiuni pot fi considerabil ameliorate prin curele de scurta durata cu extract de lemn-dulce. Se administreaza zilnic cate 10 capsule, pe perioada a sase saptamani, dupa care se face o pauza de alte doua saptamani, dupa care administrarea se poate relua. Efectele lemnului dulce pot fi stabilizate printr-un regim lacto-vegetarian cu multe cruditati si prin administrarea de siliciu organic din coada-calului (Equisetum arvense), prezentat intr-un numar anterior al revistei noastre.
* Sindromul ovarelor polichistice - un stravechi remediu japonez pe baza de lemn-dulce a demonstrat ca ajuta la vindecarea acestei afectiuni, dar si la inlaturarea unor neajunsuri ale acesteia, cum ar fi infertilitatea. Tratamentul se tine o luna, timp in care se administreaza zilnic doze scazute de extract de lemn-dulce (cate 4-6 capsule pe zi). In anul 1988, profesorul japonez Takahashi a administrat lemn-dulce femeilor care sufereau de sindromul ovarelor polichistice si nu puteau ramane insarcinate - dupa cateva luni, 25% dintre ele ramasesera insarcinate.
* Amenoree (lipsa menstruatiei), frigiditate - in cazul in care aceasta problema apare pe fondul scaderii nivelului de hormoni feminini (estrogeni) din sange sau pe fondul cresterii nivelului de hormoni masculini (testosteron), lemnul-dulce este remediul ideal. Intre altele, lemnul-dulce contine un complex de substante care scad nivelul testosteronului si cresc nivelul hormonilor estrogeni, declansand menstruatia. Se iau cate 100 miligrame de extract de lemn-dulce pe zi, in cure de doua saptamani, urmate de alte sapte zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua. Acest tratament regleaza atat lipsa menstruatiei (amenoree), cat si lipsa apetitului sexual.
* Infertilitate la femei - se face o cura cu extract de lemn-dulce, din care se iau cate 10 capsule pe zi, pe o perioada de doua saptamani, cu alte doua saptamani de pauza. Tratamentul da rezultate mai ales in cazurile de infertilitate care apar la femei cu ovare polichistice sau cu valori crescute ale testosteronului. Eficienta tratamentului creste exponential daca in pauza administrarii lemnului-dulce se ia cate un gram pe zi de laptisor de matca conservat in miere.
* Bufeuri de caldura, tulburari emotionale la debutul menopauzei - se face vreme de trei luni un tratament cu lemn-dulce. Se iau in fiecare zi 6 capsule cu extract, vreme de 2 saptamani, dupa care se face o saptamana de pauza, dupa care se reia administrarea preparatului vreme de 2 saptamani s.a.m.d. Femeile care au urmat aceasta cura au relatat ca primele imbunatatiri ale starii de sanatate apar inca din primele saptamani de administrare. Tratamentul este mult mai eficient daca se asociaza cu o alimentatie vegetariana cu multe cruditati si cu administrarea de siliciu organic din coada-calului, indicatie valabila si pentru urmatoarea categorie de afectiuni:
* Osteoporoza - se face un tratament cu tinctura de lemn-dulce vreme de 3 saptamani, cu 2 saptamani de pauza. Se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Acest preparat este foarte bogat in estrogeni naturali, substante hormonale care favorizeaza la femei asimilarea calciului si mentinerea densitatii osoase normale.
* Bronsita acuta si cronica - este domeniul unde lemnul-dulce exceleaza, administrarea sa fiind aprobata de catre organismul guvernamental german care aproba folosirea plantelor medicinale. Se iau cate 6-8 capsule cu extract de lemn-dulce
pe zi, in cure de doua saptamani. Pentru a usura eliminarea secretiilor de pe caile respiratorii, capsulele cu extract se desfac si se ingereaza direct continutul lor, pentru a beneficia astfel de efectul sau expectorant extrem de puternic.
* Gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal - in anul 1987, un medic bulgar, G. Brailski, a tratat cu lemn-dulce un grup de pacienti ce sufereau de ulcer gastric. Dupa 40 de zile de tratament, 47% dintre ei erau vindecati, iar la 32% dintre ei se redusesera semnificativ dimensiunile leziunilor. Planta se administreaza sub forma de pulbere: jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, vreme de patru saptamani. Efecte si mai puternice se obtin prin folosirea extractului (100 mg pe zi).
* Tratamente cu aspirina - lemnul-dulce are efecte exceptionale de contracarare a efectelor nocive ale aspirinei, protejand stomacul, sporind imunitatea, blocand dezvoltarea microorganismelor invadatoare. Are de asemenea efecte febrifuge, fiind recomandat consumul extractului in timpul racelii si gripei, mai ales daca recurgem la aspirina ca atare sau la alte medicamente cu acid acetilsalicilic. Se administreaza cate o capsula cu lemn-dulce la fiecare pastila de aspirina pe care o ingeram.
Recomandari externe
* Tuse uscata, iritativa - se face gargara cu infuzie combinata de lemn-dulce si se beau 1-2 cani din acest preparat pe zi. Tratamentul se face vreme de 10 zile si are efecte exceptionale de calmare a tusei.
* Matreata, iritatii la nivelul pielii capului - dupa spalarea normala a capului, se face o inmuiere a parului vreme de cinci minute intr-un lighean cu infuzie combinata de lemn-dulce. Aplicata extern, aceasta solutie are efecte antiinflamatoare, previne formarea scuamelor si are efecte antimicotice.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu lemn-dulce
Lemnul-dulce este un medicament puternic si, ca atare, se impun anumite masuri de precautie atunci cand il folosim. In primul rand, nu va fi administrat perioade lungi de timp, fara intrerupere. O cura nu trebuie sa dureze mai mult de 4, maximum 6 saptamani, urmate de 2-3 saptamani de pauza. In cazul folosirii unor doze mai mari de 12 grame de pulbere zilnic, o cura nu va dura mai mult de 3 saptamani, cu alte 3 saptamani de pauza.
Administrarea de lemn-dulce este contraindicata in cazurile de hipertensiune grava, sarcina (poate produce nasterea prematura), boli tumorale in faze foarte avansate, hipotiroidie pronuntata, ciroza avansata. Persoanele care fac tratamente cu medicamente care contin digoxina nu vor lua lemn-dulce. Persoanele cu probleme cardiace, care iau lemn-dulce, vor lua si suplimente nutritionale pe baza de potasiu, intrucat nivelul acestuia scade la administrarea acestei plante.
Lemnul-dulce si imunitatea
Lemnul-dulce este, probabil, cel mai puternic stimulent imunitar din lumea vegetala, depasind din acest punct de vedere toate vedetele consacrate, cum ar fi echinacea, ginsengul siberian sau ganoderma. Nenumarate studii de medicina experimentala si de laborator au demonstrat incredibila capacitate a principiilor active din lemnul-dulce de a stimula imunitatea.
Lemnul-dulce actioneaza, in acest sens, pe trei cai simultan: 1. Stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar (macrofage, limfocite T, limfocite B etc.). 2. Activeaza celulele cu rol in imunitate deja existente. 3. Stimuleaza productia de anticorpi, adica acele arme chimice cu care organismul lupta la nivel celular cu virusii, cu tumorile, cu bacteriile etc. Ei bine, desi lemnul-dulce este un stimulent imunitar formidabil, aceasta nu este totul! De fapt, oamenii de stiinta isi bat capul sa-si explice cum este posibil ca aceasta planta, care stimuleaza imunitatea atat de puternic, sa fie si cea care domoleste reactiile prea intense ale sistemului imunitar. Aceasta, pentru ca lemnul-dulce este si printre cele mai bune antialergice si antiinflamatoare cunoscute, fiind folosit cu un real succes si in bolile auto-imune grave, cum ar fi lupusul eritematos. Din acest motiv, lemnul-dulce a fost numit si cortizonul natural.
Lemnul-dulce - cortizonul natural
Este o denumire cumva nedreapta pentru aceasta planta, care in multe cazuri face mai mult pentru sanatate decat cortizonul. Acesta din urma este un medicament cu actiune hormonala, care ajuta la reducerea inflamatiei din corp, combate reactiile alergice si ne ajuta sa suportam mai usor stresul. Din cortizon au fost obtinuti niste derivati, asa numitii corticoizi, care sunt folositi pentru tratarea alergiei, a bolilor auto-imune, a reumatismului etc.
Lemnul-dulce contine substante care au aceeasi structura ca si acesti corticoizi, avand o actiune antiinflamatoare si antialergica comparabila cu ale acestora, dar cu efecte secundare mult mai reduse. In timp ce cortizonul predispune la obezitate, scade imunitatea si deregleaza echilibrul hormonal, extractul de lemn-dulce este un stimulent imunitar, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal si nu produce in doze normale obezitate sau tulburari de apetit. Mai mult, administrat simultan cu corticoizii, amplifica actiunea terapeutica a acestora si le reduce efectele adverse.
Ca atare, lemnul-dulce este un medicament de nadejde contra reumatismului, calmeaza alergiile si, nu in ultimul rand, ne ajuta sa rezistam mai bine la stresul fizic si psihic.



Pagini