Iodul favorizează arderea grăsimilor,
stimulează creşterea şi menţine sănătatea părului, unghiilor, pielii şi
dinţilor. Algele marine, peştele, carnea şi lactatele reprezintă o bună sursă
de iod.
Iodul favorizează arderea grăsimilor,
stimulează creşterea şi menţine sănătatea părului, unghiilor, pielii şi
dinţilor. Algele marine, peştele, carnea şi lactatele reprezintă o bună sursă
de iod.
Necesarul zilnic de iod pentru o persoană adultă este de aproximativ 150 micrograme. Pare puţin, însă fără iodul din algele marine, peşte, carne, lactate organismul nostru nu poate funcţiona corespunzător. Glanda tiroidă produce hormoni cu ajutorul acestui mineral. Hormonii tiroidieni intervin în dezvoltarea creierului, în formarea ţesutului osos, în funcţionarea inimii, în stimularea imunităţii. Carenţa de iod se traduce prin guşă (creşterea în volum a tiroidei), hipotiroidie (activitate redusă a tiroidei). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi explică legătura dintre iod şi siluetă: “Cu ajutorul iodului, glanda tiroidă dirijează arderea grăsimilor. Dacă tiroida nu lucrează cum trebuie, ne îngrăşăm. Persoanele care au probleme cu tiroida sînt în general supraponderale şi obeze”. Iodul este esenţial pentru dezvoltarea inteligenţei.
S-a demonstrat că persoanele cu un
aport insuficient de iod au un coeficient de inteligenţă mai scăzut cu 10%-15%
decît cele care mănîncă peşte, lactate, fructe sau legume bogate în iod. De
asemenea, deficitul de iod este asociat cu tulburări de creştere în cazul
copiilor, cu afectarea capacităţii de mişcare, a vorbirii, a auzului.
DIETĂ. Aportul zilnic de iod este asigurat în special de alge marine, peşte, carne şi lactate. Şi sarea iodată este o soluţie de prevenire a carenţelor de iod, însă aici există unele controverse. Iodul nu este stabil în sarea iodată. Conţinutul de iod din sare scade, dacă aceasta nu este depozitată corespunzător sau dacă punem sare în mîncare în timpul fierberii. Cel mai bine este să adăugăm sare alimentelor atunci cînd ne aşezăm la masă. Sau, şi mai bine, să mîncăm produse care conţin iod: peşte, alge marine, lactate, carne, legume şi fructe.
RECOMANDĂRI. “Iodul are şi unele contraindicaţii. Persoanele alergice la iod sau cele cu cancer tiroidian trebuie să respecte sfatul medicului în alcătuirea dietei”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru avertizează că prin fierbere cantitatea de iod din peşte, carne, legume, fructe se reduce simţitor. Cantitatea de iod din carne sau peşte scade cu 50% prin preparare, în legume şi fructe – cu 30%, iar în lapte – cu 25%.
Aport
Vîrsta Iod (micrograme)
Copii 0-2 ani 50
microg
Copii 2-6 ani 90
microg
Copii 7-12 ani 120 microg
Copii 12-18
ani 150
microg
Adulţi 150 microg
Femei
însărcinate 200 microg
Femei care
alăptează 200 microg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu