miercuri, 26 decembrie 2012

LA MULŢI ANI ! ROMÂNIA

Uleiul de cocos.

În ultima vreme, o mulţime de studii ne indică existenţa unei grăsimi inteligente, cu care poţi găti şi care, paradoxal, ajută la scăderea în greutate. Este vorba despre uleiul virgin de cocos. Este evident că pentru a înţelege cum o grăsime poate ajuta la pierderea în greutate, fiind în general benefică sănătăţii, trebuie să cunoaştem istoria şi taina acestei grăsimi.
Când japonezii au ocupat Filipinele şi alte insule din Pacificul de Sud, în timpul celui de al doilea război mondial, a fost sistată furnizarea de ulei de cocos în SUA. Deoarece uleiul de cocos cunoscuse largi utilizări atât pentru gătit cât şi ca ingredient în diverse produse alimentare, din cauza sistării furnizării lui timp de câţiva ani a apărut necesitatea apariţiei şi dezvoltării unei surse alternative de ulei. Astfel au apărut uleiurile polinesaturate care au rămas în continuare preferatele populaţiei chiar şi după terminarea războiului. În mod evident, aici a fost şi un oarecare interes al furnizorilor şi fabricanţilor, care au lansat ideea că grăsimile saturate, cum sunt cele din unt şi ulei de cocos, cresc colesterolul, acesta fiind principalul vinovat de afecţiunile cardiovasculare.
Toţi cercetătorii care, de-a lungul timpului, şi-au îndreptat atenţia asupra sănătăţii populaţiei ce trăieşte în zonele tropicale au înţeles importanţa nucilor de cocos, care de mii de ani sunt un produs nutritiv esenţial. Astfel în anii 30 un medic stomatolog care a trăit în zona Pacificului de Sud a fost surprins să observe importanţa dietelor tradiţionale asupra danturii băştinaşilor şi a stării lor de sănătate, în general. El a descoperit că aceia care consumă alimente bogate în produse obţinute din nucile de cocos erau sănătoşi, în ciuda concentraţiei mari de grăsime din dietă.
Mai recent, în anii 80, cercetătorii au studiat populaţia care locuia la doi atoli polinezieni, unde nucile de cocos sunt principala sursă de hrană. Rezultatele studiului au arătat c[ ambele populaţii erau sănătoase din punct de vedere cardiovascular şi indicau că nu există nici o dovadă a faptului că un consum ridicat de grăsimi saturate ar avea vreun efect negativ asupra stării de sănătate a acestei populaţii.
Beneficiile consumului de ulei de cocos se regăsesc ]n principal, în sfera stării de sănătate a consumatorilor. Astfel se ştie că el îmbunătăţeşte sănătatea inimii, susţine sănătatea sistemului imunitar, a metabolismului, asigură buna funcţionare a glandei tiroide, încurajează scăderea în greutate, fiind în acelaşi timp, o sursă importantă de energie şi nu în ultimul rând, ajută la menţinerea sănătăţii şi tinereţii tenului.
Uleiul de măsline este cel mai bun în salate, nu pentru gătit.
În ultima vreme, se spune că cele mai bune uleiuri sunt uleiurile virgine de măsline şi cocos. Totuşi în ceea ce priveşte gătitul, se pare că uleiul de cocos este mai bun, cel de măsline suferind oarecare oxidare în timpul acestui proces. Dar, pentru salată uleiul de măsline este foarte bun.
Uleiurile Omega-6 predispun la apariţia afecţiunilor cardiace.
În ceea ce priveşte grăsimile polinesaturate, care includ în compoziţia lor uleiuri vegetale cum sunt cele de porumb, soia, floarea soarelui, acestea sunt total nerecomandate pentru a fi folosite la gătit. Uleiurile Omega-6 predispun în special la afecţiuni cardiace.
Un singur tip de ulei este suficient de stabil să reziste la vătămările pe care le produc procesele termice şi care poate în acelaşi timp, să susţină sănătatea inimii, să menţină în limite normale nivelul colesterolului şi chiar să ajute la scăderea în greutate- iar acesta este, uleiul de cocos.
Specialiştii spun că la gătit doar uleiul de cocos se poate folosi pentru că acesta conţine cele mai saturate grăsimi dintre toate uleiurile comestibile. În ciuda reclamelor, adevărul este că grăsimile nesaturate sunt primele implicate în apariţia bolilor cardiace, nu cele saturate, aşa cum se spune de obicei.
Se ştie că în zilele noastre, cauza numărul unu al deceselor sunt bolile de inimă, acest tip de afecţiune fiind de multe ori, un ucigaş care acţionează în tăcere.
Alimentele procesate şi produsele tip fast-food sunt cele mai periculoase.
Cercetările au arătat că grăsimile artificiale transhidrogenate- tipul care se găseşte în alimentele procesate şi în produsele de patiserie- sunt în mare măsură responsabile pentru numărul mare de atacuri de cord, care au loc anual în întreaga lume. Lumea medicală avertizează că grăsimile nesaturate sunt periculoase şi trebuie eliminate dintr-o dietă şi nu cele naturale, cum este uleiul de cocos care este cea mai bună alternativă, având în vedere că el nu conţine grăsimi trans.
Supraponderalitatea afectează negativ ţările dezvoltate.
Experţii în domeniul alimentar afirmă că uleiul de cocos are un rol unic în dietă, el oferind o sursă de lipide antimicrobiene, care susţin sistemul imunitar. Beneficiile utilizării uleiului de cocos sunt direct legate de structura sa chimică sau mai exact, de lungimea lanţurilor de acizi graşi.
Regenerarea celulară este sporită şi sistemul imunitar întărit.
Uleiul de cocos a fost de multe ori comparat cu carbohidraţii în ceea ce priveşte abilitatea lor de ardere în vederea furnizării energiei necesare. În plus cercetările au demonstrat că datorită efectului metabolic, uleiul de cocos sporeşte activitatea tiroidei. În afară de scăderea în greutate, există şi alte avantaje care decurg din creşterea ratei metabolismului. Astfel procesele de vindecare sunt accelerate, regenerarea celulară sporeşte înlocuirea vechilor celule iar sistemul imunitar este întărit.
Ingredientul periculos al uleiului de cocos este acidul lauric.
Probabil că ştiţi că laptele matern conţine o serie de elemente nutritive şi anticorpi care-i ajută pe bebeluşi să rămână sănătoşi. În mod incredibil, uleiul de cocos conţine ca şi laptele matern unul dintre aceste componente- acidul lauric.
Din fericire pentru sănătatea noastră, acidul lauric care se găseşte atât în laptele matern cât şi în uleiul de cocos, se transformă, când este consumat, într-o substanţă responsabilă de întărirea sistemului imunitar.
Masajul cu ulei de cocos este ideal pentru piele.
Beneficiile uleiului de cocos nu se opresc numai la starea de sănătate şi la aspectele gastronomice. Terapeuţii specializaţi în masaje recomandă, în acest sens, utilizarea acestui ulei. În acelaşi timp, uleiul de cocos este ideal pentru îngrijirea pielii, pe care o protejează de efectele induse de radicalii liberi odată cu trecerea timpului şi poate ajuta la îmbunătăţirea aspectului pielii.
Reducerea ridurilor şi fermitatea ţesuturilor.
Uleiul de cocos ajută la restabilirea aspectului tineresc al pielii pentru că, atunci când el este absorbit în piele şi ţesuturile conective, ajută la reducerea ridurilor, menţinerea ţesuturilor ferme şi suple. În acelaşi timp, uleiul de cocos ajută la exfolierea stratului superficial de celule moarte ale pielii şi pătrunde în profunzime în straturile acesteia întărind-o.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pagini