VITAMINE
Vitamina
|
Rol fiziologic
|
Surse
|
A
|
cresterea si
repararea tesuturilor uzate, intretinerea pielii, protejeaza mucoasele
bucala, nazala, protejeaza organismul impotriva poluantilor, intervine in
dezvoltarea oaselor si a dintilor
|
lapte, oua, untura
si ficat de peste, legume colorate (rosii, morcovi)
|
B1
|
producerea de
energie in ciclurile metabolice, ajuta digerarea carbohidratilor; esentiala
in buna functionare a sistemului nervos, a muschilor, a inimii, creste pofta
de mancare
|
carne, legume, paine
integrala, lapte, oua, fructe, legume uscate
|
B2
|
necesara pentru
metabolismul carbohidratilor, al lipidelor si al proteinelor, pentru formarea
nticorpilor i a eritrocitelor, mentinerea acuitatii vizuale, prevenind
oboseala ochilor, mentine tonuul general si imbunatateste calitatea pielii si
a parului
|
viscere, lapte,
oua, cereale, mazare, spanac, rosii
|
B3
|
imbunatateste
circulatia, reduce colesterolul, mentine buna unctionare a sistemului nervos,
intra in metabolismul proteinelor, carbohidratilor si lipidelor, scade
tensiunea, creeaza un bun tonus general
|
cereale, viscere,
carne
|
B6
|
necesara pentru
descompunerea aminoacizilor, pentru sinteza de noi lanturi polipeptidice,
intra in metabolismul lipidelor si carbohidratilor, in formarea de anticorpi,
mentine tonusul sistemului nervos central, sanatatea pielii , reduce spasmele
musculare, durerile de picioare, starea de ingreunare a mainilor
|
cereale, viscere,
carne, sintetizata de flora intestinala
|
B12
|
ajuta la formarea
eritrocitelor, prevenind anemia, intervine in metabolismul lipidic, proteic
si al carbohidratilor, mentine tonusul sistemului nervos, si intensifica
cresterea fizica
|
ficat, muschi,
rinichi, albus de ou, paine integrala
|
Acid pantotenic
|
participa la
reactiile care au ca rezultat eliberarea energiei din principiile alimentare,
faciliteaza actiunea altor vitamine, creste rezistenta la stress, prin
tonifierea sistemului nervos si a sistemului imunitar
|
larg raspandit in
toate alimentele
|
Acid folic
|
intra in compozitia
coenzimei A, cu rol in metabolismul energetic, ajuta la formarea
eritrocitelor, la cresterea si inmultirea celullor somatice
|
larg raspandit in
toate alimentele
|
C
|
Acidul ascorbic
este esential pentru sanatatea dintilor, oaselor si mobilitatea
articulatiilor, intervine la sudarea fracturilor, creste rezistenta la
infectii, ofera elasticitate vaselor sanguine, si imbunatateste absorbtia Fe.
Este unul dintre cei mai importanti, cautati, ieftini, Naturali si folositi
antioxidanti. Impiedica conversia nitratilor in agneti cancerigeni
|
citrice, salata
verde, vegetale, mere, coacaze, spnac, varza, cartofi
|
D
|
faciliteaza
absorbtia si fixarea calciului si fosforului in osteoblaste, conferind tarie
oaselor, dintilor, stabilizeaza acivitatea istemului nervos central, imbunatteste
activitatea inimii
|
lapte, oua, untura
si ficat de peste, ciuperci. Se sintetizeza din substantele cu schelet
sterolic prin iraiere cu razele solare ultrviolete
|
E
|
Este, alaturi de
acidul ascorbic, unul dintre cei mai buni antioxidanti, prevenind imbatranirea
celulelor, intervine in bsorbtia oxigenului de catre eritrocite cand
necesitatile o cer, scade oboseala, previne si dizolva cheagurile de sange
din vasele sanguine. Este indirect un agent anaboliznt Natural, prin
inducerea sintezei de testosteron, hormon puternic anabolizant
|
uleiuri vegetale,
paine integrala
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu