marți, 7 iulie 2015



VITAMINE

Vitamina
Rol fiziologic
Surse
A
cresterea si repararea tesuturilor uzate, intretinerea pielii, protejeaza mucoasele bucala, nazala, protejeaza organismul impotriva poluantilor, intervine in dezvoltarea oaselor si a dintilor
lapte, oua, untura si ficat de peste, legume colorate (rosii, morcovi)
B1
producerea de energie in ciclurile metabolice, ajuta digerarea carbohidratilor; esentiala in buna functionare a sistemului nervos, a muschilor, a inimii, creste pofta de mancare
carne, legume, paine integrala, lapte, oua, fructe, legume uscate
B2
necesara pentru metabolismul carbohidratilor, al lipidelor si al proteinelor, pentru formarea nticorpilor i a eritrocitelor, mentinerea acuitatii vizuale, prevenind oboseala ochilor, mentine tonuul general si imbunatateste calitatea pielii si a parului
viscere, lapte, oua, cereale, mazare, spanac, rosii
B3
imbunatateste circulatia, reduce colesterolul, mentine buna unctionare a sistemului nervos, intra in metabolismul proteinelor, carbohidratilor si lipidelor, scade tensiunea, creeaza un  bun tonus general
cereale, viscere, carne
B6
necesara pentru descompunerea aminoacizilor, pentru sinteza de noi lanturi polipeptidice, intra in metabolismul lipidelor si carbohidratilor, in formarea de anticorpi, mentine tonusul sistemului nervos central, sanatatea pielii , reduce spasmele musculare, durerile de picioare, starea de ingreunare a mainilor
cereale, viscere, carne, sintetizata de flora intestinala
B12
ajuta la formarea eritrocitelor, prevenind anemia, intervine in metabolismul lipidic, proteic si al carbohidratilor, mentine tonusul sistemului nervos, si intensifica cresterea fizica
ficat, muschi, rinichi, albus de ou, paine integrala
Acid pantotenic
participa la reactiile care au ca rezultat eliberarea energiei din principiile alimentare, faciliteaza actiunea altor vitamine, creste rezistenta la stress, prin tonifierea sistemului nervos si a sistemului imunitar
larg raspandit in toate alimentele
Acid folic
intra in compozitia coenzimei A, cu rol in metabolismul energetic, ajuta la formarea eritrocitelor, la cresterea si inmultirea celullor somatice
larg raspandit in toate alimentele
C
Acidul ascorbic este esential pentru sanatatea dintilor, oaselor si mobilitatea articulatiilor, intervine la sudarea fracturilor, creste rezistenta la infectii, ofera elasticitate vaselor sanguine, si imbunatateste absorbtia Fe. Este unul dintre cei mai importanti, cautati, ieftini, Naturali si folositi antioxidanti. Impiedica conversia nitratilor in agneti cancerigeni
citrice, salata verde, vegetale, mere, coacaze, spnac, varza, cartofi
D
faciliteaza absorbtia si fixarea calciului si fosforului in osteoblaste, conferind tarie oaselor, dintilor, stabilizeaza acivitatea istemului nervos central, imbunatteste activitatea inimii
lapte, oua, untura si ficat de peste, ciuperci. Se sintetizeza din substantele cu schelet sterolic prin iraiere cu razele solare ultrviolete
E
Este, alaturi de acidul ascorbic, unul dintre cei mai buni antioxidanti, prevenind imbatranirea celulelor, intervine in bsorbtia oxigenului de catre eritrocite cand necesitatile o cer, scade oboseala, previne si dizolva cheagurile de sange din vasele sanguine. Este indirect un agent anaboliznt Natural, prin inducerea sintezei de testosteron, hormon puternic anabolizant
uleiuri vegetale, paine integrala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pagini